Şekerbank

Bekdiğin Mera Islah ve Amenajman Açılışı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bekdiğin Mera Islah ve Amenajman Açılışı Yapıldı
Tofidass

Samsun Havza İlçesi Bekdiğin mahallesinde Mera Islah ve Amenajman açılışı programı düzenlendi. Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir GÜVEN konuşmasında;

Samsun İli arazi varlığı itibariyle  951.200 ha büyüklüğe sahiptir. Mevcut alan içerisinde tarım alanları 432.718 ha büyüklükte olup toplam alan içerisinde % 45,5' lik bir pay almaktadır. Orman alanları 385.654 ha büyüklüğe sahip olup toplam alan içerisinde payı % 40,6' dır. Mera varlığı ise 16.689 ha olup % 1,75' lik paya sahiptir. Havza ilçesi ise mera varlığı itibari ile diğer ilçelere kıyasla daha fazla alan sahiptir. 82.304 ha alana sahip Havza ilçesinde 2.969 ha mera varlığı mevcut olup bu rakam ilçe genelinin % 3,6 sına tekabül etmektedir. Görüldüğü üzere Havza mera varlığı Samsun ortalamasının iki katıdır.

Havza İlçesi Bekdiğin Mahallesinde toplam 652 Büyükbaş ve 218 Küçükbaş hayvan mevcuttur.   Bekdiğin Mahallesinde toplam 1.697 da. büyüklüğünde mera mevcuttur.

Bu proje 2014-2018 yılları arasını kapsamaktadır. Projenin bütçesi 422.473 TL olup, 177.300 TL' si çiftçi katkısı ve 245.173 TL' si de genel bütçeden karşılanmaktadır.

Bu proje ile meranın sınırları tel örgü ile çevrilmiş, münavebeli otlatma sistemi uyarınca 3 parsele bölünmüş ve meranın sağlıklı ve verimli kullanılması sağlanarak aşırı otlatmanın önüne geçilmiştir. Mera yüzeyinde taşlılık problemi vardı. Mevcut mera alanının % 10-15' ini kapsayan alanda taş toplama işi yapılarak 1000 tonun üzerinde taş, insan gücüyle mera zeminine zarar vermeden toplanmıştır ve uygun yerlere sevk edilmiştir.

Meraya hayvanların su ihtiyacını karşılamak amacıyla 25 m. uzunluğunda iki adet suluk yapılmıştır. Meradaki hayvanların kaşınma ihtiyacını gidermek amacıyla kaşınma kazıkları yapılmıştır.

Meranın ot veriminin artırılması amacıyla gübreleme yapılmıştır. Ayrıca mera zeminin zayıf olduğu alanlarda üstten tohumlama yöntemiyle 600 da. lık alanda tohum ekimi yapılmıştır.

Havza İlçemizde Islah programına alınması düşünülen meraların tespit çalışmalarının devam ettiğini dile getiren İl Müdürü Kadir GÜVEN Mera Islah çalışmalarında emeği geçen başta Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri bölümü teknik elemanlarına, Islah çalışmalarında ve programın düzenlenmesinde emeği geçen Mera Birimimiz teknik elemanlarına teşekkürlerini sundu.

Vali Yardımcısı ve Samsun Mera Komisyonu Başkanı Faruk Necmi KURT konuşmasında;

Mera ıslah açılış programının umduğundan fazla ilgi ve güzellikte olduğunu dile getirerek, Bekdiğin mahallesi sakinlerinin ve tüm çiftçilerimizin Meraların korunması yönünde gerekli hassasiyetleri göstereceğini ümit ettiklerini ifade etmiştir. Meraların korunması için gerekli yasal düzenlemeleri yapmış olmamıza rağmen meraların yeterli şekilde korunamadığına ve çeşitli kurum ve kuruluşların yatırım yapmak amacı ile özellikle meralarımızı talep ettikleri görülmektedir. Meralarımızı öncelikle kullanacak olan çiftçilerimizin sahip çıkması ve koruması, daha sonra bizlerin yasalar ve kanunlar çerçevesinde meraları koruyacağımızı dile getirmiştir.

Ayrıca programın düzenlenmesinde emeği geçen başta İl Müdürlüğü ve çalışanlarına, Havza Kaymakamlığına, Havza Belediye Başkanlığına ve Vezirköprü Belediye Başkanlığına teşekkürlerini sundu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçilere Polen Tuzaklı Arı Kovanı Dağıtımı YapıldıÖnceki Haber

Çiftçilere Polen Tuzaklı Arı Kovanı Dağı...

Koyunlar yaz tıraşıyla serinliyorSonraki Haber

Koyunlar yaz tıraşıyla serinliyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar