Şekerbank

'Başkanım bu ödemelerin hesabını veremeyiz'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Başkanım bu ödemelerin hesabını veremeyiz'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda sular durulmuyor. Bakan Fakıbaba'nın yakın arkadaşları, 'Manifaturacı Halil ile Emlakçı Necip'in yönetim kurulu üyesi atanmasına ilişkin haberlerle gündeme gelen bakanlık, şimdi de 'fahiş organizasyon bedeli' ile çalkalanıyor.
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda, 'il müdürlerini' adeta isyan ettiren ve hatta bazı il müdürlerinin, 'Bu ödemelerin hesabını veremeyiz' diyerek tepki göstermesine yol açan, 'fahiş organizasyon bedeli' krizinin hikayesi şöyle: 
'Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 20 Şubat 2018 tarihinde Ankara'da çiftçilere yönelik bir etkinlik düzenlemeye karar verir.
Verir vermesine de yine meydanlara bazı kötü niyetli kişiler üşüşür. Etkinlikler değişse de aktörler aynıdır. Öyle ki yapılan güzel bir etkinliği adeta çirkinleştirmek için her şey sahnelenmeye çalışılır. Niye çalışılmasın ki ortada yaklaşık 3 milyon TL'lik bir rakam var.
Öncelikle sayın Bakan Ahmet Eşref FAKIBABA'nın bu olaydan haberinin olmadığını düşünüyoruz. Aksi takdirde bu kepazeliğe müsaade etmezdi. 
Heyecanlanmayın bütün detayları öğreneceksiniz ve sizin de mideniz kaldırmayacak.
Yapılan işin İl Müdürlüklerini isyan ettirecek kadar fahiş bir rakama yaptırılması ve iş yapacak firma ile maliyetin merkezden belirlenmesi kafaları karıştırıyor ve acabaları gündeme taşıyor. En basit tabirle Kamu İhale mevzuatının delik deşik edilmesidir. 
Neden mi? Anlatalım…
İhale mevzuatına göre bir işin parçalara bölünerek açık ihale yönteminin bertaraf edilmesi açıkça yasaklanmıştır. Ancak bazı uyanıklar doğrudan temin limitini biliyorlar ve bu rakamı geçmeyecek şekilde maliyet çıkarıyorlar. Görünüşe göre her şey yasal ve kılıfına uydurulmuş. 
Düşünün ki toplamda yaklaşık 3 milyon TL tutarındaki bir iş aynı firmaya ve fahiş fiyatlarla açık ihale yapılmadan merkezden veriliyor, kim ne kadar ücret ödeyecek hepsi belli. Tekliflerin nasıl ve kimden alınacağına kadar her şey belli. Kimse de yüksek sesle bu iş olmaz diyemiyor. 
Dahası iş o kadar çığırından çıkmış olacak ki whatsapsApp hattından fütursuzca işin usulsüz olduğu da açıkça dile getiriliyor. Gariptir ki yapılan usulsüz iş, hiç çekinilmeden uluorta anlatılıyor. Eskiden yapılan kabahatler gizli yapılırdı ve utanma diye bir özellik vardı. 
İl müdürlerine siz şu firmadan ve şu kadar fiyatla bu işi alacaksınız ve size bu iş için ödenek ise Strateji Geliştirme Başkanlığınca aktarılacak deniliyor. Doğrusu utanmazlığın bu kadarına da pes diyoruz.
Üzerine bastırarak sayın Bakanın bu işten haberi olmadığını düşünüyoruz. Şayet haberi var ve bu işe icazet vermişse vay ülkemin haline ki bütün hayallerimizin yıkıldığı andır.
WhatsapsApp yazışmalarına göre bu işi organize eden kişi Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Osman GÜZELGÖZ. Başkan Güzelgöz'a il müdürlüklerinden tabir caizse tam bir isyan var. Her il müdürlüğü, yapılan işin çok maliyetli olduğunu ve aynı işin 3 katı maliyetine yaptırıldığını ve bu durumun izah edilemeyeceğini ifade ediyor.
Osman GÜZELGÖZ ise il müdürlerinden gelen eleştirilere, 'Arkadaşlar size bildirilen miktarlar sadece yol gideri değil. Programın bütün giderlerini kapsıyor. SGB'den talep edilecek ödenek miktarı.. Gerçekleşecek net miktarlar ayrıca değerlendirilecek' cevabını veriyor. 
Ödemede problem yaşanacak
Bir il müdürlüğü yapılan yazışmada, 'Teklifler olmadan ödenek talebini SGB (Strateji Geliştirme Başkanlığı) sistemi kabul etmiyor, dolayısıyla ödemeyi yapmakta problem olacak' ifadesini kullanması dikkat çekti.
Kırıkkale Ankara'nın dibi izah edilemez
Başka bir il müdürü ise Kırıkkale'nin Anakara'ya çok yakın olduğunu ve 17 bin TL tutarındaki ödeneğin izahının mümkün olmadığını anlatmak için, "Sayın başkanım 3.000 TL iken 17.000 TL ayrılmış Kırıkkale Ankara'nın dibi" ifadesini kullandığı görüldü.
Güzelgöz'den 'il müdürlerine' uyarı!
Öte yandan WhatsapsApp yazışmalarında, Osman GÜZELGÖZ'ün eleştirilerden rahatsız olduğu görüldü. Güzelgöz'in yazışmalarda müdürleri şu uyarıda bulunması dikkat çekti: 
"Arkadaşlar tekrar yazıyorum. Size iletilen miktarlar sadece yok giderlerinden ibaret değil. Programın bütün giderlerinin paylaşımı ile ilgili. Bu ödemesi yapılacak nihai miktar değil. Bu konuyu buradan ortak gruptan tartışmayalım. Hususi olarak konuşuruz ilgili arkadaşlarla. Bilgi eksikliği ile yanlış anlaşılacak diyaloglara sebebiyet vermeyelim."
Bakanlık içinde ödeme krizinin büyümesinden endişe ediliyor. Merkez ile taşra teşkilatı arasında yaşanan ödeme krizinin ise nasıl çözümleneceği bilinmiyor. Gözler ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'ya çevrildi. İl müdürleri bir şekilde bakana ulaşmanın yolunu arıyor. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımda 6 dev adımÖnceki Haber

Tarımda 6 dev adım

Erdoğan: Mazot Desteği 23 Şubat'tan Sonra ÖdenecekSonraki Haber

Erdoğan: Mazot Desteği 23 Şubat'tan Sonr...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar