ENBİR

Bakan Yumaklı: Gıda arzında risk söz konusu değil

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Yumaklı: Gıda arzında risk söz konusu değil
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bitkisel üretim tahminlerindeki düşüşe rağmen Türkiye’nin gıda arz güvenliğinde risk bulunmadığını belirterek, güçlü stoklar ve dış ticaret tedbirleriyle sürecin kontrol altında olduğunu söyledi.
Çim Sınırlayıcı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2025 yılı “Bitkisel Üretim 2. Tahmini” verilerine ilişkin açıklama yaptı. Yumaklı, üretim sezonunda yaşanan kuraklık ve zirai donun bitkisel üretimde düşüşe yol açtığını ancak ülkenin gıda arz güvenliği açısından herhangi bir risk bulunmadığını söyledi.

Yumaklı, “Bitkisel üretim tahmin verilerindeki düşüşte, üretim sezonunda yaşanan kuraklık ve zirai don etkili olmuştur. 2024–2025 üretim sezonunda buğday, arpa, ayçiçeği ve mercimek gibi ürünlerde verim kayıpları görülmüştür.” değerlendirmesinde bulundu.

Zirai don 65 ilde etkili oldu

Tarım ve Orman Bakanı, 10–13 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai donun 65 ilde etkili olduğunu, dört gün süren don olayının meyve üretiminde kayıpları artırdığını belirtti. Yumaklı, 2014’te yaşanan zirai don ve 2021’de yaşanan kuraklığın bu yıl birlikte görülmesi nedeniyle etkilerin daha güçlü hissedildiğini vurguladı.

“Güçlü stoklarımızla süreç kontrolümüzde”

Tahmini verilere göre üretimde yaşanan azalışın Türkiye’nin gıda arz güvenliğini etkilememesi için gerekli piyasa takibinin yapıldığını ifade eden Yumaklı, şunları söyledi:

“Güçlü stoklarımız ve ihtiyaç durumunda aldığımız etkili dış ticaret tedbirlerimiz sayesinde süreç kontrolümüz altındadır. Ülkemizin gıda ihtiyacında herhangi bir risk oluşması söz konusu değildir.”

2026 tarım bütçesi 888 milyar TL

Bakan Yumaklı, 2026 yılı genel bütçesinden tarım sektörüne 888 milyar lira kaynak ayrıldığını açıkladı. Bu kapsamda;

  • 168 milyar TL tarımsal destek programlarına,
  • 190 milyar TL yatırım ödeneklerine,
  • 268 milyar TL tarımsal kredi, KİT ve ihracat desteklerine ayrıldı.

Ayrıca zirai don zararlarından etkilenen üreticilere toplam 46,5 milyar TL ödeme yapılacağını belirten Yumaklı, bu rakamın 23 milyar TL’sinin sigorta tazminatı, 23,5 milyar TL’sinin ise destekleme ödemesi olarak üreticilere aktarılacağını kaydetti.

“Vatandaşlarımız gıda konusunda endişe duymasın”

Yumaklı, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bugün açıklanan veriler üzerinden ülkemiz gıda ihtiyacının karşılanmasına dönük maksatlı yorum ve haberlere vatandaşlarımızın itibar etmemesini rica ederiz. Tarımsal üretimimiz ve gıda arz güvenliğine dönük tedbirlerle vatandaşlarımızın gıda ihtiyacı sorunsuz şekilde karşılanmaya devam edecektir.”

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Yumaklı: 2,8 milyar TL destek çiftçilere ödenecekÖnceki Haber

Bakan Yumaklı: 2,8 milyar TL destek çift...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar