Şekerbank

Bakan Yardımcısı Açıkladı! “Sanayi Bölgeleri Islah Kanunu” Geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Yardımcısı Açıkladı! “Sanayi Bölgeleri Islah Kanunu” Geliyor
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede ve beraberindeki heyet, Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMUD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu’na ziyarette bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede ve beraberindeki heyet, Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMUD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu’na ziyarette bulundu.  

Ziyarette Demirtaşoğlu ve beraberindeki Sanayiciler sektördeki son gelişmeler, Saray sanayi sitesindeki sorunlar ve çözüm önerileri hakkında Hasan Büyükdede’ye brifing verdi. Sektör temsilcilerimizin mevcut ihracat tutarının 2.2 Milyar dolar ve sektörün Türkiye Cumhuriyetimizin 100.yıl dönümü olan 2023’e emin adımlarla ilerlediğinin altını çizen Demirtaşoğlu, 2023 yılı hedeflerinin 3,5 Milyar dolar olduğunu ifade etti.

Demirtaşoğlu, daha önce Bakan Varank ile yapılan görüşmeler sonucu Sektör sanayicisinin sorunları ile ilgili yapılan istişareler neticesinde bu konuların çözülmesi üzerine hızlı yol kat edilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

Daha önce görüşülen konular arasında olan: Hammadde olarak kullanılan ve yurt içinde üretimi olmayan paslanmaz çelik malzemedeki gümrük vergisinin kaldırılması konusuna ilişkin olarak “Ülkemizde üretimi bulunan, 500 mm üzeri genişliği olan paslanmaz çelik yası mamul ürünlerinde %12 Gümrük Vergisi olup, herhangi bir ilave gümrük vergisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra ülkemizde üretimi bulunmayan uzun ve genişliği 500 mm’den düşük paslanmaz çelik ürünlerine gümrük vergisi uygulanmamaktadır. Belirtildiği üzere 500mm üzeri genişliği olan paslanmaz çelik yassı mamul ürünlerinde yerli üreticiyi korumak amacıyla uygulanan Gümrük vergisi, sektörle değerlendirme yapılarak, bu oranın kaldırılması değil, ancak %3 - %4 gibi bir oran daha düşürülebileceği değerlendirilmektedir.

Sektörün ara/kalifiye eleman ihtiyacına ve Ankara’da kurulması planlanan “Değirmencilik Kampüsüyle ilgili olarak, diğer imalat sektörlerinde olduğu gibi değirmen makinaları sektörü için de eleman yetiştirilmesi hususunda yapılacak çalışmalar Bakanlık nezdinde uygun görülmekle birlikte, DESMUD tarafından yapılacak olan ön hazırlık çalışmalarının netleşmesi durumunda Bakanlık olarak konu yakından takip edilecek ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

Çin’den ithal edilen değirmen makinelerine ek gümrük vergisinin uygulanması hususuyla ilgili olarak, Makinelere uygulanan mevcut gümrük vergisi %1,7, ilave gümrük vergisi ise %20 oranında uygulanmakta olup, güçlü olduğumuz bir sektör nedeniyle artışa gerek olmadığı Bakanlığımız tarafından değerlendirilmektedir.

DESMUD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu: “TİM ve Eximbank İşbirliğinde kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE) 'nin sektör adına  çok olumlu bir gelişme olduğu kanaatinde olduklarını ve bu oluşumun 2021 yılı bitmeden faaliyete geçmesini talep ettiklerini söyledi.

Sanayicilerin genel talepleri arasında olan “Engelli personel bulunamamasından dolayı engelli personel çalıştırma mecburiyetinin azaltılması ya da kaldırılması, engelli personel bulunması durumunda ise devletten maaş aldığı için çalışmak istememesi, İş güvenliği yasası ile Avrupa Birliği Uyum Kapsamında çıkan yasaların uyumsuzlukları (KVKK Uygulama sıkıntıları vb.), Yurtdışı fuar gezisi desteklerinin geri alınmasıyla ilgili Sanayicilerimizin bu desteklere ilişkin bilgi-belge anlamında daha fazla desteklenmesinin altı çizildi.

ADI OLMAYAN SANAYİ SİTESİ! SARAY SANAYİ BÖLGESİ, ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OLSUN!

Bölge sanayicilerinin mevcut altyapı vb.sorunlarına ilişkin olarak gelen bu talep üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede yaptığı konuşmada, “Saray Sanayi Bölgesinin sahip olduğu birçok avantajla yatırımcıları kendine çeken, sanayicinin büyümek istediği üretim bölgesi olduğunu belirtti ve potansiyeli olan bu tür bölgelerin elektrik, yol vb. altyapı problemlerinin ivedilikle çözüme kavuşturma arzusunda olduklarını, buna ilişkin ilk somut adım olarak şu an üzerinde çalışılan ve proje halinde sona yaklaşan “Sanayi Bölgeleri Islah Kanunu” çalışmalarının müjdesini verdi. Bu sayede, Saray sanayi bölgesi gibi potansiyeli olan ancak yol, elektrik vb. birtakım altyapı problemlerinin çözümüne ilişkin sorunların ortadan kalkacağı söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan BÜYÜKDEDE, DESMUD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ile birlikte Saray sanayi bölgesinin gelişip, uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmesi için yerinde incelemelerde bulunarak bölge sanayicisinin sorunlarını birebir istişare etme fırsatı buldular.

Yapılan görüşmeler sonunda Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, Sayın Hasan Büyükdede’ye hediyelerini takdim ettiler.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Öğrencilerin “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” CoşkusuÖnceki Haber

Öğrencilerin “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip...

Giresun’da Geleneksel Kıyı Balıkçılarına Destekleme Ödemesi YapıldıSonraki Haber

Giresun’da Geleneksel Kıyı Balıkçılarına...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar