
Kazakistan Tarım Bakanı Aydarbek Saparov, 2025'te ilk kez Ermenistan’a buğday ihracatı gerçekleştirildiğini belirterek, 2026 ve sonraki yıllarda sevkiyat miktarının önemli ölçüde artırılabileceğini açıkladı. İki ülke tarım ürünleri ticaretini ve domuz eti ihracatını geliştirme konusunda anlaştı.
KAZAKİSTAN — Kazakistan, Ermenistan’a yönelik tarımsal ürün ihracatını artırmaya hazırlanıyor. Kazakistan Tarım Bakanı Aydarbek Saparov, 2025 yılında Ermenistan’a ilk kez buğday sevkiyatı gerçekleştirildiğini belirterek, 2026 ve sonraki yıllarda buğday ihracatının önemli ölçüde artırılması için imkan bulunduğunu açıkladı.
Saparov, Avrasya Ekonomik Birliği Tarım ve Sanayi Politikası Konseyi toplantısı kapsamında Ermenistan Ekonomi Bakanı Gevorg Papoyan ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi, tarım ürünlerinin karşılıklı tedarikinin artırılması ile tarım bilimi ve tarımsal sanayinin dijitalleşmesi konuları ele alındı.
Tarım ürünlerinde ticaret hacmi arttı
Kazakistan Tarım Bakanlığı verilerine göre, 2025 yılında Kazakistan ile Ermenistan arasındaki tarım ve gıda ürünleri ticaret hacmi yüzde 29 arttı. Aynı dönemde Kazakistan’ın tarımsal ürün ihracatı ise yüzde 44 yükseldi.
Kazakistan’ın tahıl ve yağlı tohumlarda önemli bir ihracat potansiyeline sahip olduğu belirtilirken, Ermenistan pazarında buğdayın yanı sıra yağlı tohumlar, un, bitkisel yağlar ve makarna ürünlerinin de karşılıklı ticaretin geliştirilmesi açısından öne çıktığı aktarıldı.
Ermenistan’a ilk buğday sevkiyatı 2025’te yapıldı
Kazakistan’ın Ermenistan’a 2025 yılında ilk kez buğday sevkiyatı gerçekleştirdiği bildirildi. Kazakistan Tarım Bakanı Saparov, mevcut dönemde ve sonraki yıllarda Ermenistan pazarına yönelik buğday ihracatının önemli ölçüde artırılabileceğini ifade etti.
Görüşmelerde hayvansal üretim ürünlerinin tedariki de ele alındı. Bu kapsamda 2025 yılında Ermenistan’a yaklaşık 500 ton domuz eti gönderildiği belirtildi. İki ülke, domuz eti sevkiyatının artırılması için çalışmaların sürdürülmesi konusunda anlaşmaya vardı.
Tarımda bilim ve dijitalleşme iş birliği
Saparov ve Papoyan'ın görüşmesinde tarım bilimi ile tarımsal sanayinin dijitalleşmesi alanlarında da iş birliği yapılması konusunda mutabakata varıldı.
Kazakistan Tarım Bakanı Saparov, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve iş birliğinin sistematik biçimde geliştirilmesi amacıyla ikili bir çalışma grubu kurulmasını önerdi.
Çalışma grubunun, ticarete konu olan tarım ürünlerinin çeşitlendirilmesi, karşılıklı ticaret hacminin artırılması, tarım bilimi alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve dijital çözümlerin yaygınlaştırılması konusunda somut adımlar oluşturması planlanıyor.
Görüşmenin ardından iki ülke, tarımsal ihracat potansiyelinin değerlendirilmesi, karşılıklı ürün tedarikinin artırılması ve tarım sektöründe yeni iş birliği alanlarının oluşturulması konusunda çalışmaların sürdürülmesi yönündeki ilgilerini teyit etti.
TARIM PUSULASI HABER MERKEZİ
Kaynak:Tarım Pusulası




















































Yorum Yazın