Şekerbank

Arıcılıkta Anlayış Değişti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Arıcılıkta Anlayış Değişti
Tofidass

Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından, düzenlenen 4. geleneksel Arıcılık Paneli, Merinos Kültür Merkezinde Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlu'nun oturum başkanlığında yapıldı.

Yoğun ilginin olduğu panele Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Bahri Yılmaz, Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selami Sezgin, Prof. Dr. Levent Aydın, Prof. Dr. Nuray Şahinler, üniversite öğretim görevlileri, kurum müdürleri ve kurum temsilcileri ile arıcılar katıldı.

Panele konuşmacı olarak katılan Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun Arıcılık ve Ormancılık ilişkilerini anlattı. Ormanlar yeryüzünün 0'unu, ülkemizin '.6 sını, Bursa'nın ise % 45i kapladığını belirten Coşkun ormanların faydalarını " Çevremize dikkatle baktığımız zaman bütün canlılar çok fayda sunacak şekilde yaratılıyor. Ormanlar insanın temel ihtiyacı olan her an soluduğu oksijeni, temiz havayı insanlığa sağlıyor ve kirlettiğimiz havayı da temizliyor.

Ormanlar bize temiz su sağlıyor, en güzel temiz sular ormanlardan süzülerek geliyor. Toprak kaymalarını önlüyor, rüzgar erozyonunu önlüyor... saymakla bitmez. Bilim adamlarına göre ormanların ölçülebilen değeri, yani kereste değeri, yanında  2 bin ile 5 bin kat arasında ölçülemeyen değerleri sahip" diyerek özetledi.

Arıcılık faaliyetinin de bu ölçülemeyen katkılardan bahsetmek gerektiğini belirterek "İşte arılar bal yapmaya vesile oluyor, eşsiz lezzetli bir gıda üretiyor, bu değerinin yanında ölçülemeyen değeri çok daha fazla,  arılar da ormanlarda bitkilerin devamlılığını sağlıyor, tozlaşmanın yüzde 85 i arılar sayesinde oluyor. Sadece arı bal, gıda mı? Hayır, arı aynı zamanda şifa kaynağı,  aynı zamanda bitkilerin sürdürülebilirliği için önemli bir doğal denge unsuru" dedi.

İnsanoğlunun hem ormana, hem arıya muhtaç olduğunu ve insan olarak her ikisini de korumak her ikisinden de faydalanmak durumunda olduğumuzu anlatan Coşkun "Orman Teşkilatı olarak ne yapıyoruz? ne yaptık? Başta özellikle Sayın Bakanımız'ın gayretleri ile hakikaten anlayışımız değişti, daha öncede arılar ormana girerken para alınırken şimdi biz bal ormanları kuruyoruz" dedi.

Coşkun Ülkemizde bugüne kadar  238 adet bal ormanı tesis edildiğini, Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde ise bal ormanı sayısı 1295 Ha lık alanda 13 adete ulaştığını belirtti.

Panel arıcıların büyük ilgisiyle karşılandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CEVİZ ALTIN BİLEZİK OLACAKÖnceki Haber

CEVİZ ALTIN BİLEZİK OLACAK

Yağmur yağmayınca buğday ve patates tarlaları sulanmaya başlandıSonraki Haber

Yağmur yağmayınca buğday ve patates tarl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar