Şekerbank

Alternatif Tarım Ürünü Örnek Lavanta Tarlasında İlk Hasat Gerçekleşti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Alternatif Tarım Ürünü Örnek Lavanta Tarlasında İlk Hasat Gerçekleşti
Tofidass

Balıkesir’in Sındırgı ilçesi tütüne kota koyulmasıyla birlikte dışa göç veren bir ilçe haline gelmişti. Yürütülen jeotermal ve turizm çalışmaları önemli ölçüde ilçenin kaderini değiştirdi. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, göçü engellemek için ilçeyi termal turizm merkezi ilan ettirmiş ve bu yönde çalışmalarını sürdürürken, kırsal mahallelerde tütüne alternatif ürün arayışına gitmişti.

Sındırgının kaderini değiştirmek, ekonomik kazanç sağlayacak alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilme sürecinin vatandaşlara gösterilmesi adına geçtiğimiz yıl Belediye bünyesinde örnek lavanta tarlası kurdu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Sındırgı Belediyesi bünyesinde kurulan örnek lavanta tarlasında ilk hasat ise protokol ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti. Hasat başlamadan önce lavantanın yetişme süreci ve hasat dönemi ile ilgili vatandaşlara bilgi verildi.

İlçe merkezine birkaç km uzaklıkta kurulan lavanta tarlasında ilk hasat gerçekleştirildi. İlaç sanayinden kozmetiğe, gıdadan parfümeri sektörüne kadar pek çok kullanım alanı bulunan lavanta sayesinde Sındırgı’da dışarıya olan göçü tersine çevrilecek. 5000 metrekare üzerine dikilen 5500 kök lavantanın ilk hasadından yaklaşık 6000 lira gibi kar elde edilmesi bekleniyor. Lavantanın aşırı sulama ihtiyaç duymaması, kıraç araziyi sevmesi ve aynı kök ile 20 yıla kadar ürün elde edilmesi alternatif tarım için cezbedici özellik taşıyor.

Hasat öncesi konuşan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “ Doğal şehir Sındırgı’da farklı etkinlikler ile ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bulunduğumuz alan hem aromatik hem de bal olarak da arıların polenlerine katkı sağlayan, hem de kokusu ile etrafa mis gibi bir hava salan lavanta bahçesindeyiz. Menet kırı dediğimiz, aslında hiç kimsenin tarım amacıyla kullanmadığı, susuz bir alanda yapılmış güzel bir lavanta bahçesi. Turizmle gelişen ve kalkınan ilçemizde 15 Haziran ve 15 Temmuz arasında turizm gezilerine katkı sağlayacak da bir alan. Bizler bu bahçe ile hem turizme katkı sağlayabilmek, hem de kırsal mahallelerimize örnek teşkil etmesi, kendilerinin de bu tür alternatif tarıma yönelerek ekonomik kazanç sağlamalarını sağlaması ve göçün tersine çevrilmesi öncelikli amacımız. Başta Büyükşehr Belediye başkanım Ahmet Edip Uğur ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanımız Ahmet Mekin Tüzün’ün destekleri ve Kentsel Tasarım Müdürlüğü personelimin gayretleri ile örnek olarak oluşturduğumuz lavanta bahçemizde de ilk hasadımızı şenlik havasında gerçekleştiriliyoruz. Büyükşehir olmanın avantajı biraz da bu. Sadece yol kanalizasyon değil, tarım ve hayvancılık alanında da vatandaşlarımıza kazanç sağlayacak projelere destek veriliyor. Örnek lavanta bahçesini kurarken de 50 farklı mahalleden vatandaşımız çalıştı. Amaç onlarında bu işin nasıl yapıldığını öğrenmesiydi. Bu projemiz başarılı oldu. Şimdi hemen bu bölgede 1000 metrekarelik örnek jeotermal sera projesini hayata geçireceğiz.” Dedi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yazın Devası Dikenli İncir Sezonu AçıldıÖnceki Haber

Yazın Devası Dikenli İncir Sezonu Açıldı

Tarım Bakanı Çelik’in danışmanı üreticiler ile görüştüSonraki Haber

Tarım Bakanı Çelik’in danışmanı üreticil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar