Şekerbank

374 Dekar Mera Alanı Islah Ediliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
374 Dekar Mera Alanı Islah Ediliyor
Samsun’un Çarşamba İlçesi Yukarıdikencik Mahallesi Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında 374 dekar yüzölçüme sahip meraya çoklu karışım Mera Bitkisi tohum ekimi gerçekleştirildi.
Tofidass

Samsun’un Çarşamba İlçesi Yukarıdikencik Mahallesi Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında 374 dekar yüzölçüme sahip meraya çoklu karışım Mera Bitkisi tohum ekimi gerçekleştirildi.

Tohum ekim programına Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Çarşamba İlçe Kaymakamı Doç Dr. Şükrü YILDIRIM, Çarşamba Belediye Başkanı Halit DOĞAN, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Namık AKGÜL, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman AKMAN, Yukarıdikencik mahalle muhtarı Cahit ATASEYYAR ve mahalle sakinleri katıldı.

Tohum ekim programında İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM konuşmasında; “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ilimizdeki tüm tarımsal faaliyetler ile gıda üretiminin kontrol ve denetimiyle ilgilenen bir kurumdur. Hayatımızın en önemli bileşeni olan gıdanın tarladan sofraya gelinceye değin her aşamasında görev almaktayız. Bu anlamda hayvancılığın gelişmesi ve hayvansal üretimin artması konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda hayvancılığın en önemli girdisi olan yem bitkilerinin ekimi ve mera yönetimi hakkında da çalışmalar yürütmekteyiz.

Meraların hayvancılık sektöründeki önemine istinaden yürütülen çalışmalar kapsamında, ilimizde Mera Islah ve Amenajman Projeleri 2002 yılından itibaren uygulanmaktadır.

2020 yılı sonu itibarı ile Samsun’da toplam 35.000 dekar alanda 28 adet ıslah projesinin uygulaması tamamlanmıştır.

Bakanlığımıza bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz ve Orman Genel Müdürlüğümüz ile birlikte 22 mahallede toplam 14.250 dekar alanda mera ıslah projeleri yürütülmeye halen devam etmektedir.

Uygulanmasına devam edilen projelerden biri olan Çarşamba ilçesi Yukarıdikencik mahallesine ait proje, Bakanlığımız tarafından kabul edilerek 2019 yılında uygulamaya başlanmıştır. Proje 2022 yılında sonuçlandırılacaktır.

Yukarıdikencik mahallesinde toplam 374 dekar mera olup tamamı mera ıslah projesi kapsamında bulunmaktadır. Proje çalışması başlamadan önce meramızın tamamı böğürtlen, karaağaç, karaçalı gibi istilacı olan çalı ve ağaç formundaki yabancı bitkiler ile kaplı idi. 2019 yılında yabancı bitkiler kesilerek, kökler sökülerek meradan uzaklaştırılmıştır. Sonrasında da mera ıslahı amacıyla arpa ve fiğden oluşan ön bitki ekim işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Ekilen arpa ve fiğler ilkbaharda biçimi ve balyalaması yapılarak hayvancılıkla uğraşan mahalle halkının kullanımına sunulmuştur. Islah projesinden önce hayvan otlatmaya uygun olmayan, çalı ve ağaçlarla kaplı meraya yaptığımız işlemlerin sonucunu bugün hep beraber görmekteyiz.

Bugün yapılacak ekim işlemi ile beraber suni mera tesisini de tamamlamış ve Yukarıdikencik mahallemizin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

Yukarıdikencik mahallesinde program tohum ekimi ardından sona erdi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Samsun'da Desteklenecek Ürünler Belli OlduÖnceki Haber

Samsun'da Desteklenecek Ürünler Belli Ol...

Çiftçiler ‘Akıllı Traktör’ ile tasarruf edecekSonraki Haber

Çiftçiler ‘Akıllı Traktör’ ile tasarruf...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar