Şekerbank

Yenişehir’de yeni çeşit buğdaylar hasat edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yenişehir’de yeni çeşit buğdaylar hasat edildi
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkemizde kullanılan tohumların yerlilik oranın artırılması ve tarıma elverişli olup kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla bir dizi proje hayata geçiriyor.

'Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın sloganıyla hayata geçirilen proje kapsamında;  Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde ekilen 7 çeşit buğdayın hasadı zamanı geldi.

Yenişehir İlçesinin Süleymaniye Mahallesinde üretici İlyas AKIN' ın tarlasında demonstrasyonu kurulan buğday çeşitlerinin hasadı düzenlenen programla yapıldı.

Hasat programına katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Akif Şenyürek, denemesi yapılan tohum çeşitlerinin ülkemiz genelinde yaygınlaşacağına inandığını söyledi.

İl Müdür Yardımcısı Şenyürek şöyle konuştu:  “ Bizler için önemli bir gün, bakanlığımızın görevlerinden biri çiftçilerimizin eğitimi, bilgilendirilmesi ve tanıtım faaliyetleridir. Özellikle son yıllarda “Yerli ve Milli Tohum" çeşitlerimizin tanıtılması ve geliştirilmesi ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile beraber çalışmalar yapılmaktadır. Son yıllarda tohum ithal eden bir ülke olduğumuz etiketiyle yansıtılan bu yanlış imajın bu etkinliklerle doğru ve düzgün bilgiye ulaştırılmasını hedefliyoruz. Ülkemiz şuan tohum ihraç eden bir ülke pozisyonundadır. Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilen tohumlarla demonstrasyon çalışması yapıyoruz. Bugün burada üretici İlyas kardeşimizin 14 dönümlük alanda uygulamasını yapmış olduğumuz demonstrasyon çalışmasında, 8 farklı çeşit kullanıldı. Bunun 7 tanesi Bakanlığımız tarafından, 1 tanesi ise çiftçimizin kendi yerel ürettiği tohumlar tarafından yapıldı. Daha önce Karacabey İnegöl ve Mustafakemalpaşa'da yaptığımız demonstrasyon çalışmalarında 350 kg verim alınan yerlerden 700-750 kg verime çıkılan yerler oldu. Umuyoruz ki burada da benzer verimli sonuçları alacağız. Yerli ve milli tohumlarımıza sahip çıktığımız sürece bu sonuçlar ülkemizin önünü açacaktır. Buğday insanlık var olduğundan beri stratejik önemi yüksek olan bir ürün. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber bütün dünyanın da bunun farkına vardığı görülmüştür. Anavatamız olan Anadolu'da Buğday üretim alanlarını genişletmemiz gerektiğini görüyoruz. İklimsel değişiklikler ve küresel ısınmayla beraber gerekli fiziksel şartlara uygun tohum gelişimi yapılıp, bu şartlara uygun halde çiftçilerimizle buluşturuyoruz. Bu demonstrasyon çalışmasına katkılarından dolayı başta çiftçimiz, muhtarımız ve emeği geçen çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum.  “

Tarlasında demonstrasyon kurulan proje faydalanıcısı üretici İlyas Akın “ 'Yerli ve Milli Tohumlarımızın ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın' projesi kapsamında Süleymaniye Tarla Günü Etkinliğine hepiniz hoş geldiniz. Arazimize deneme amaçlı ekilen tohumların bölgemiz iklim ve çevre şartlarına uygun olduğunu gözlemledim. Umarım verimlerinde bu çerçevede olduğunu görürüz. Bakanlığımızın bizim köyümüzü ve tarlamızı seçmesi bizleri çok memnun etti, ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum "dedi.

Hasat programına Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek ile birlikte Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Yenişehir Süt Üreticileri Birlik Başkanı Nazif Tuna, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akın ve üreticiler katıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Arıcılık eğitim merkezinde yeni dönem büyük ilgiyle başladıÖnceki Haber

Arıcılık eğitim merkezinde yeni dönem bü...

Diyarbakır’dan Dünya mutfağına yolculukSonraki Haber

Diyarbakır’dan Dünya mutfağına yolculuk

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar