Şekerbank

Diyarbakır’dan Dünya mutfağına yolculuk

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyarbakır’dan Dünya mutfağına yolculuk
Tofidass

Diyarbakır'da yetiştirilen domatesler, yüksek sıcaklıkta kurutularak Avrupa ve ABD başta olmak üzere birçok bölgeye ihraç ediliyor.

2022 TÜİK verilerine göre ilimizde 27 bin dekarlık alanda domates üretimi yapıldı. İl genelinde domates üretimi 94 bin ton olarak gerçekleşti.

2023 yılında ise 28 bin dekarlık alanda 100 bin ton üretim beklenmektedir, bu üretimin 4000 dekarlık alanında kurutmalık domates ekilişi olduğu tahmin edilmektedir. Sözleşmeli üretim modeli ile ihracat yapılması planlanmaktadır. Ağustosun ilk haftası hasat yapılmaya başlandı ve hasat edilen domatesler kurutulmaya bırakıldı. 14-15 kg taze domatesten 1 kg üzeri kurutmalık domates elde edilmektedir.

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yaptığı açıklamada Karacadağ bölgesinde son 3 yıldır domates tarımının yapıldığını, özellikle kurutmalık domates üretiminin bölgede yaygınlaşmaya başladığını söyledi. Atalar, "Hızlı şekilde kurutulmazsa küf ve mantar gelişiyor, domatesin kalitesi bozuluyor. Bu nedenle yüksek sıcaklık, düşük nem oranı olan bir bölgede kurutulması gerekiyor. Diyarbakır'da oldukça elverişli bir ortam olduğu için 3-6 gün içerisinde domatesler kuruyor. Herhangi bir hastalığın gelişmesine izin verilmiyor." dedi.

Atalar "Genelde İtalya başta olmak üzere pizzanın çok tüketildiği yerlere ihraç yapılıyor. Pizza, sos ve meze yapımında kullanılan kurutmalık domates buradan tercih ediliyor." diye konuştu.

Her yıl dünya mutfağına giren domatesler, güneş altında kurutularak Avrupa'ya gönderiliyor. Kentteki hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması, domates kurutma işini kolaylaştırıyor. İşçiler, tarlalardan getirdikleri domatesleri bıçaklarla kesip tuzlayarak 6 gün boyunca güneşte bekletiyor. Kurutmalık domates yetiştiriciliğinin bölge ve ülke ekonomisine önemli bir katkısı bulunmaktadır. Ayrıca yetiştiriciliği yapılan domates sayesinde yaklaşık 4-6 ay süreyle 5000 üzerinde işçi istihdamı sağlanmaktadır.​

 

 

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yenişehir’de yeni çeşit buğdaylar hasat edildiÖnceki Haber

Yenişehir’de yeni çeşit buğdaylar hasat...

Ağın’da nohut hasadı başladıSonraki Haber

Ağın’da nohut hasadı başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar