Şekerbank

Yem Bezelyesi Bayburt’u Sevdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yem Bezelyesi Bayburt’u Sevdi
Tofidass

Bayburt'ta hayvancılığın kaba yem ihtiyacına can suyu olacak yem bezelyesi üretim denemeleri başarılı sonuç verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Müftüoğlu yaptığı açıklamada;

"Hayvancılığın gelişmesi, iyileştirilmesi düzenli ve dengeli hayvan besleme ile mümkündür. İlimizde hayvancılık meraya dayalı olarak yürütülmektedir. Meraların kuruduğu dönemlerde kaba yem ihtiyacı tahıl samanı, bitki artıkları ve anız otlatması ile yapılmakta, değeri düşük olan bu yemlerle beslenen hayvanların verimleri düşük olmaktadır. Verimdeki bu düşüklüğü kapatmak için üreticilerimiz yoğun olarak kesif yeme başvurmaktadır. Bu durumda maliyetleri yükseltmekte, çiftçilerin karını düşürmektedir. Karlı bir hayvancılık için işletmeler kaba yemini kendisi üretmek zorundadır.

Yem bitkileri, çayır mera ve tarım arazilerinden elde edilmektedir. Yem bitkileri bu alanlarda yalın olarak ekilebildiği gibi karışım şeklinde de ekilebilmektedir.

Geniş adaptasyon yeteneği, dengeli ve yüksek verimi ile dik gelişme yeteneği, yem bezelyesinin İlimiz iklim koşullarında gelişmesine olanak sağlamaktadır. Tek yıllık bir baklagil yem bitkisi olan yem bezelyesi otunun besleme değeri yüksek ve lezzetlidir. Yem bezelyesi otu hemen her türlü hayvan için lezzetli ve besleyicidir. Tam çiçeklenme döneminde biçilen yem bezelyesi kuru otu, %20 civarında ham protein içermektedir. Yem bezelyesi taneleri çok değerli yoğun yemdir. Taneler %20-30 arasında ham protein özellikle lysine içermektedir. Kırılarak diğer kaba yemlerle birlikte yem rasyonlarına konulmaktadır. Yem bitkisi olarak hem yeşil ve hem kuru otundan hem de tanelerinden yararlandığımız yem bezelyesi aynı zamanda mera bitkisi ve yeşil gübre olarak da kullanılır.

İlimizde yem bitkileri tarımının yaygınlaştırılması, hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanması bakımından oldukça önemlidir. Kuru otunda ham protein oranının yüksek olması, iyi kurutulan bezelye otunun yoncaya eşdeğer bir besleme değeri göstermesi, değişik tek yıllık buğdaygil yem bitkileri ile birlikte yetiştirilebilmesi, ayrıca tohumlarında da ham protein oranının yüksek olması nedeniyle özellikle tahıl taneleri veya saman ile karıştırılarak hayvan beslemede kullanılması, tek yıllık bir yem bitkisi olan yem bezelyesinin yem bitkileri yetiştiriciliğinde önem kazanmasını sağlamıştır.

Bayburt İl Özel İdaresi bütçesi ile desteklenen Yem Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında bu yıl yapılan demonstrasyon çalışmaları sonucu yem bezelyesinden ilimiz koşullarında 1100 kg kuru ot verimi alınmıştır. Bakanlığımız Yem Bitkileri desteklemeleri kapsamında yem bezelyesine dekara 60 TL yem bitkisi desteği verilerek üretimi teşvik edilmektedir." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
350 dekar alanda çekirge mücadelesi yapıldıÖnceki Haber

350 dekar alanda çekirge mücadelesi yapı...

Meteoroloji'den son dakika kuvvetli yağış uyarısı!Sonraki Haber

Meteoroloji'den son dakika kuvvetli yağı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar