Şekerbank

Yalova Kivisi Coğrafi İşaretle Tescillendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yalova Kivisi Coğrafi İşaretle Tescillendi

Yalova Aronyası’ndan sonra Yalova Kivisi’de Coğrafi İşaret tescil belgesi aldı.  Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yoğun çalışmaları sonucunda yapılan başvuru tamamlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret ile tescillendi.

Türkiye’nin en çok kivi üretimi yapılan ili Yalova’da üretilen kiviler artık Coğrafi İşaretli oldu. Yalova kivisi üzerinde yapılan çalışmalarda, kivi meyvesinin Yalova’nın ekolojik koşullarında meyve ağırlığı ve iriliği bakımından farklılaştığı ve soğuk depolamada kalitesinden kaybetmeden daha az ağırlık kaybına uğradığı tespit edildi. Bu özellikleri nedeniyle “Yalova Kivisi” üreticisi için kazançlı bir yatırım olmasının yanı sıra kalitesiyle de tüketiciler için özel bir tercih sebebi haline geldi. Tüm bu özelliklerini Coğrafi İşaret tescili ile taçlandırmak adına Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvurusu neticesinde  “Yalova Kivisi” adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı ile tescil edildi.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar “Yalova Kivisi” Coğrafi İşareti ile ilgili yaptığı açıklamada;

“İl Müdürlüğümüz tarafından coğrafi işaret tescil potansiyeli taşıyan ürünlerimizi belirleyerek çalışmalar yürütüyoruz.  Bu çalışmalar neticesinde, ilimizin ilk Coğrafi İşaretli tarım ürününü “Yalova Aronyası” olarak Haziran ayında tescil ettirdik. Aynı zamanda ilimizde yoğun şekilde üretilmekte olan Kivi meyvesinin de başvurusunu Türk Patent ve Marka Kurumu'na geçen yıl Ağustos ayında yaptık. Kivi üretimi yapan diğer illerden temin ettiğimiz kivileri  meyve ağırlığı, iriliği, soğuk depolamadaki dayanıklılığı ve içerdiği besin elementleri bakımından analiz ettirerek, Yalova Kivisinin farklılığını ve öne çıkan özelliklerini ortaya koyduk.  Türk Patent ve Marka Kurumu “Yalova Kivisi” adı ile Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı olarak Eylül ayı itibariyle tescil etti. Bu yıl hasat edilecek kivilerimiz artık Coğrafi İşaretli ürün olarak satılacak. Kivi ürününe önemli bir değer katarak İlimiz üreticilerine katkı sağladık.

Tescil Yalova genelindeki tüm kivi üretimini kapsamaktadır. Coğrafi işaret ile tek bir üretici değil, belirli şartlar altında tescil belgesindeki şartlara uygun üretim yapan ve pazarlayanların tümünün hakları korunmaktadır.  Coğrafi İşaret aynı zamanda tüketiciyi de korumakta. Yalova kivisine ait değerler korunurken ülke ekonomisine katkısı da yüksektir.

Çalışmalarımızda bize yön veren ve destek olan Bakanımız Sayın Dr.Bekir Pakdemirli’ye, Bakanlığımıza, Yalova Valimiz Sayın Muammer Erol başta olmak üzere, İlimiz Milletvekillerine, İl Genel Meclisi Üyelerine, İl Özel İdaremize, İlimiz Siyasetçilerine, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne, Kivi Yetiştiricileri Birliğine ve özellikle çiftçilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

 TÜRKİYE’DE KİVİ ÜRETİMİNDE YALOVA LİDER

TÜİK verilerine göre Yalova 2020 yılında Ülkemizdeki kivi üretiminin yaklaşık % 40’ını karşılıyor. Yalova’da kivi üretimi önceki yıla oranla yaklaşık %25 artarak 28.416 ton olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde kivi ortalama verimi 2,26 ton iken bu rakam Yalova’da 4,6 ton olarak gerçekleşti. Yalova Kivisi bundan böyle Coğrafi İşaret belgesi ile tüketicilere güvenilirlik sağlayacak.

 

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
45 Üreticiye Üzüm Sıkma Makinesi DağıtıldıÖnceki Haber

45 Üreticiye Üzüm Sıkma Makinesi Dağıtıl...

493 Projeye 875 Milyon HibeSonraki Haber

493 Projeye 875 Milyon Hibe

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar