Şekerbank

Yaban arıları yok olsa ne olur?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yaban arıları yok olsa ne olur?
Tofidass

Yaban arıları yok olsa ne olur? Yaban arıları yok olması tarım ürünlerinin haşereler tarafından istila edilmesine sebep olur mu? Yaban arılarının neslinin tükenmesi durumunda ne olur? İşte sorularınızın cevabı..

Arıların neslinin tükenmesi gezegenimiz için çok büyük bir tehdit. Albert Einstein’ın, “Arılar yok olursa insanın yalnızca dört yıl ömrü kalır” dediğini hepimiz duymuşuzdur. Aslında Einstein bu sözü hiç dile getirmemişti. Kimin söylediğiyse bilinmiyor. Bu belki biraz abartılı bir tahmin olabilir ama yine de insanlığı çok hızlı bir şekilde etkileyeceği kısmı doğru. Çünkü gıda kaynağımız olan bitkilerin ürün vermesi ancak çiçeklerin tozlaşmasıyla mümkün. Bu tozlaşmayı da arılar sağlıyor. 

Peki aynı durum yaban arıları için de geçerli mi? Aslında her bir tür ekosistemde çok önemli bir rol üstlenmiş durumda. Yani hangi türden bahsettiğimiz önemli değil, bir türün ortadan kalkması, zincirleme etkiyle büyük tehlikelerin baş göstermesi demek. Yaban arıları da bazı bitkilerin polenleşmesine yardımcı oluyor. Örneğin, onlar olmasa orkide ve incirler yeni ürün veremeyecek hale gelir. Orkideyi zaten tüketmiyoruz, inciri de yemesek olur, diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü tehlike sadece bizim neyi besin olarak tüketip neyi tüketmediğimizle alakalı değil. Neredeyse tüm kımıl zararları, bazı yaban arısı türleri sayesinde kontrol altında tutulmakta. Yaban arıları, besin ürünlerimizi tehdit eden bu zararlı türleri hedef alıyor olmasaydı, tüm ekinler onlar tarafından istila edilir ve ürün elde etmekte zorlanırdık.

İnsanları rahatsız eden yaban arıları bile çok önemli roller oynamaktalar. Örneğin büyük eşekarıları da zararlı bazı böcek türleriyle beslendiği için haşerelerle mücadelemize yardımcı oluyor. Neticede türü ne olursa olsun, arıların hepsi besinlerimizin korunması için çalışıyor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hedef 100’üncü yılda 150 milyar dolarÖnceki Haber

Hedef 100’üncü yılda 150 milyar dolar

Danelik Mısır Tarımına, Kayseri Şeker DesteğiSonraki Haber

Danelik Mısır Tarımına, Kayseri Şeker De...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar