Şekerbank

Van'da Hububat Rekoltesi Yüksek Bekleniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van'da Hububat Rekoltesi Yüksek Bekleniyor
Tofidass

Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Çiftçilere "Hububat ta Dane Kaybının Önlenmesi" ve "Hasat Sonrası Anız Yakılmaması" konularında açıklama yapıldı.

Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim GÖRENTAŞ; İlimizde Hububat hasadı dönemine girildiğini belirterek hasat esnasında dane kaybı konusunda hassas olduklarını, gerekli kontrol ekiplerinin kurulduğunu ve bu ekiplerin İlimizde hububat hasadının başlamasıyla birlikte denetimlere başladıklarını belirterek, "hem çiftçilerimizi ve hem de ilimize dışarıdan gelen biçerdöver sahiplerini bu konuda hassas olmaya davet ediyorum" dedi.

Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim GÖRENTAŞ, hububat hasadı esnasında dane kayıplarının önlenmesi adına Merkez ve İlçelerde 14 Ekiple, hasatları gerçekleştiren Biçerdöverlere yoğun bir kontrol çalışması yapıldığını belirtti. Bu konuda çiftçilerin dikkatini çeken GÖRENTAŞ "İlimizde bu yıl dane kayıp oranı % 1,5 olarak belirlenmiştir, bu oranın üstünde dane kaybına müsaade edilmeyecektir" dedi.

Bu yıl ilkbahar yağışlarının etkisiyle de verim ve kalitede artış beklendiğini belirterek, rekoltenin bu yıl yüksek olacağını söyledi.

Anız konusuna da değinen GÖRENTAŞ; Hasat sonrası yakılan anızların, topraktaki birçok mikro organizmayı yok ettiğini belirterek, anız yakılmasının da cezai müeyyideleri olduğunu hatırlattı. GÖRENTAŞ yaptığı açıklamada, "Anız yakma ile başta toprağın organik madde kaynağı olan sap ve saman yakılarak kül haline getirilmekte ve toprakta bulunan birçok faydalı böcek ile mikroorganizmaya, yabani hayvanlara zarar verilmektedir" dedi.

Önemli bir yem kaynağı olan anız artıklarının ortadan kaldırılmasıyla, orman yangınlarına, çevre kirliliğine, trafik kazalarına, telefon ve elektrik iletim hatlarına, komşu tarladaki ekinlere büyük çevresel zararlar verdiğine işaret ederek, "Sürdürülebilir bir tarım için anızın yakılarak değil, uygun alet ve makinelerle toprağa karıştırılması uygun yöntemlerdendir." diye konuştu.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Trabzon'lu Genç Çiftçilere Büyükbaş Hayvan Dağıtımı YapıldıÖnceki Haber

Trabzon'lu Genç Çiftçilere Büyükbaş Hayv...

Uşak'ta Örnek Köy Projesinin İlk Adımı AtıldıSonraki Haber

Uşak'ta Örnek Köy Projesinin İlk Adımı A...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar