Şekerbank

Üzüm bağları zarar gören çiftçi isyan etti: Diğer bağlarımı nasıl sigorta yaptıracağım

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üzüm bağları zarar gören çiftçi isyan etti: Diğer bağlarımı nasıl sigorta yaptıracağım
Manisa Sarıgöl'de don nedeniyle üzüm bağlarının zarar görmesi sonrası CHP'li Başevirgen çiftçiyi dinledi. Bir üretici Başevirgen'e "12 bin metrekare bağa 13 bin 600 liraya dolu ve don sigortası yaptık. Ben, diğer bağlarımın hepsini nasıl yaptıracağım?" dedi.
Tofidass

Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki üzüm bağları dolu nedeniyle zarar gördü. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, zarar gören bir bağı ziyaret etti.

'Bağcılığı bırakma şansımız yok'

Bir üretici, yaşadıkları sorunları Başevirgen’e şöyle anlattı:

“Üç yıldır bu çiftçi, don, dolu bu zararların hepsini görüyor. ‘Bağcılığı bu sene yapmayalım’ deme şansın yok. Bağ direği geçen yıl 16 liraydı, bu sene 70 lira. ‘Bağcılığı bırakalım, önümüzdeki sene çilek, domates yetiştirelim’ gibi bir şansımız yok.

12 bin metrekare bağa 13 bin 600 liraya dolu ve don sigortası yaptık. Ben, diğer bağlarımın hepsini nasıl yaptıracağım? Sigortacı geliyor, ‘Tane yere düşmemiş’ diyor. Taneyi ona göre sayıyor, ona göre oran veriyor. Dolu ve don yaptırdığım yerde zarar yok, yaptırmadığım yerde zarar var. Bu üzüm, geçen yılın parasıyla 1,5-2 lira. Meyve suyu, şaraba gidecek.

Sadece mazotum bin lira. Geçen yıl artezyen sulamada 15 enerji tüketen bir kuyu, şu an saatte 40 lira. Devlet bile barajdan akan suya saatte 60 lira veriyor.”

'Bu ovanın yüzde 95'i borçlu'

TARSİM’in zararlarını karşılaması konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen başka bir üretici de “Ziraat Bankası’na, bu ovada yüzde 95 borçlu. Biri de benim” dedi.

Bir başka üzüm üreticisi, “Sadece ben değil, bütün bağcıların yüzde 60-70 oranında hasarı var. 50 kiloluk şeker gübresi 850 milyon (bin), bir potasyum gübresi bin lira. Mazot alayım desem bin 200 lira para ediyor” diye konuştu.

'Çiftçi maaşıyla mazot alamıyor'

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise Sarıgöl’de 120 bin dönüm üzüm bağı olduğunu, bunun 15 bininin hasar gördüğünü belirterek, “BAĞ-KUR’lu bir çiftçimiz, bir aylık maaşıyla iki depo mazot alamıyor” dedi. Üzüm bağlarında jeotermal elektrik santrali yapılacağını belirten ve “Tarım Bakanlığı’na kaçıncı defa dava açtık. Durdurun. Bu bağın içerisinde sıcak su olur mu” diyen Ülgen, “17 bin çiftçinin başkanıyım. Cumhurbaşkanı, 'Faize karşıyım' diyor ama sürekli faiz işletiliyor. Devletten borçlarımızı faizsiz erteleyin. Zarar gören çiftçilere dönümüne bin 500 lira hibe versin. Devlet, tarımla uğraşandan parayı kıskanmasın. Devleti yanımızda görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Yerli ve milli diyerek ülkeyi ithalata mahkum ettiler”Önceki Haber

“Yerli ve milli diyerek ülkeyi ithalata...

Tarımda motorin 10 lira olsunSonraki Haber

Tarımda motorin 10 lira olsun

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar