Şekerbank

Üreticinin Alternatif Bitkisi Şeker Otu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticinin Alternatif Bitkisi Şeker Otu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 5 dekar alanda yetiştirilmek üzere 31.250 adet şekerotu fidesi Kırklareli Tarım İl Müdürlüğünce Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden alınarak, Hasan ÖZDOĞAN'a teslim edilmiş ve üretici fidelerin dikimleri yapıldı.

Şeker otu fidesi dikimi yapılan bahçede Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında İl Müdürü Dr. Hakan KEÇECİ, teknik personel, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve çiftçilerin katılımıyla tarla günü düzenlendi.

Düzenlenen tarla gününde üretici üründen memnuniyetini belirtmiş, diğer üreticilerin ise şeker otu bitkisine ilgili oldukları ve önümüzdeki üretim sezonunda üretime talepkar oldukları dile getirdi. Ayrıca konu uzmanı Hollanda'lı firma yetkilileri tarafından yapılan tahliller neticesinde kendi ürettikleri şeker otu bitkilerine göre Türkiye'de üretilenlerin şeker oranının daha yüksek olduğunu ifade ettiler.

Şeker Otu

Şeker otu (Stevia rebaudiana) gıda ve içecek sektöründe yaygın kullanım seçeneklerine sahiptir. Turşuların, soya sosunun, meyve sularının, alkolsüz içeceklerin, sakızların, dondurma ve çayın tatlandırılmasında kullanılmaktadır. Şeker otu 300 0C üzerine kadar ısıya dayanabildiği için birçok yemek, tatlı ve pasta yapımında tercih edilmektedir. Ayrıca yapay tatlandırıcıların kullanıldığı diyetlerde, yapay tatlandırıcıların yerine geçebilmektedir.

Şeker otu çok yıllık bir bitki olup genel olarak 4 – 5 yıl üretimi yapılabilir. Türkiye'de şeker otu bitkisi nisan ayi baslarinda dikilir ve metre karede yaklaşık 8 bitki bulunur. Hasatta beklenen kurutulmuş yaprak olarak ortalama verim her yıl 300-500 kg/da' dır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
9 Günlük Kurban Bayramından Sadece Onlar Zararlı ÇıktıÖnceki Haber

9 Günlük Kurban Bayramından Sadece Onlar...

Serbest Piyasada Fındık 12.50- 13.50 TL Arasında İşlem GörüyorSonraki Haber

Serbest Piyasada Fındık 12.50- 13.50 TL...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar