Şekerbank

Ula köylüsünü ihracatçı yapacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ula köylüsünü ihracatçı yapacak
''
Tofidass

Balparmak, Ege'ye has çam balını dünyaya yaymak için Muğla'nın Ula ilçesini üs seçti. Burada bir eğitim ve bilim merkezi kurmaya hazırlanan şirket, Ege köylüsünü bal ihracatçısı haline getirmeyi hedefliyor

Anadolu'da göçü önlemenin en etkili yöntemi olan tarım ve hayvancılık, özel şirketlerin geniş çaplı projeleriyle artık daha organize yapılıyor. Sözleşmeli çiftçilik modeliyle hareket eden şirketler, nesiller boyu üretimi garantiye alarak önemli bir sosyal girişimcilik projesine imza atıyor. Türkiye bal pazarının yüzde 55'ini elinde bulunduran Balparmak da Ege kıyı şeridinde, aynı amaçla bir yatırım yapıyor. "Bal alanındaki yatırımlarımız, tecrübelerimiz herkese açık" diyen Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, şu anda 10 bin arıcı ve ailesine kazanç sağladıklarının altını çiziyor. Köylülerden gelen balları laboratuvarlarda test ettikten sonra satış kanalına sunduklarını anlatan Altıparmak, 5 yıl üst üste Balparmak'a bal satan çiftçiye "bilinçli arıcı" ödülü verildiğini ve bu sistemi şimdi de Ege kıyılarına taşıyacaklarını söylüyor. 

ÇAM BALININ ERKEZİ 
İstanbul Çekmeköy'de kurdukları Bal Bilim Merkezi'nin bir benzerini de Muğla'nın Ula ilçesinde kurmaya hazırlandıklarını anlatan Altıparmak, bölgede geniş çaplı bir eğitim faaliyeti başlatmış. Ula'nın seçilmesinin nedeni ise dünya çam balı üretiminin yüzde 95'ini karşılayan Ege kıyılarının merkezinde yer alması. "Bölgedeki arıcıları bu fırsattan yararlandırmak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için eğitimler vereceğiz. 50-60 bin kişiye dokunacağız" diyen Altıparmak, geçen yıl başlayan çalışmanın 2 yıl süreceğini belirtti. 

BAL GİBİ KAHVALTIYLA OBEZİTE ÖNLENECEK
Balparmak'ın geçtiğimiz haftalarda start alan bir başka sosyal sorumluluk projesi de "Kahvaltılı Sabahlar, Sağlıklı Yarınlar" adını taşıyor. TOÇEV işbirliğinde başlayan projenin amacı, çocuklarda gittikçe artan obezite sorununun beslenme bozukluğundan kaynaklandığına dikkat çekmek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da desteklediği proje ile çocukların kahvaltıyı alışkanlık haline getirerek sağlıklı beslenme hakkında bilinçlenmelerini sağlamak. Proje kapsamında 8 ilde 16 bin çocuğa doğrudan ulaşılarak kahvaltının önemi anlatılacak. Ayrıca ebeveynlere yönelik de eğitimler düzenlenecek. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soğuk hava meyveyi vurdu yüzde 30 kayıp bekleniyorÖnceki Haber

Soğuk hava meyveyi vurdu yüzde 30 kayıp...

Patates fiyatları 15 Nisan'dan sonra yeni hasatla birlikte düşecekSonraki Haber

Patates fiyatları 15 Nisan'dan sonra yen...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar