Şekerbank

Tütün Alımları Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tütün Alımları Başladı
Tofidass

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu yaptığı açıklamada; "2015 yılında Denizli'nin 12 ilçesinde tütün üretilmiş, 11.350 üretici şirketler ile sözleşme imzalayarak üretimlerini tamamlamışlardır. Acıpayam, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çivril, Güney, Kale, Pamukkale, Serinhisar ve Tavas İlçelerimizde yaklaşık 227 bin dekar arazide, 19,7 bin ton tütün üretim sözleşme yapılmıştır. Tahmini üretimin 18,5 bin ton olması beklenmektedir. Denizli'de sözleşme yapan sekiz adet tütün şirketi alım çalışmalarına Aralık ayı içinde başlamışlardır. Ocak ayı sonunda ise alım çalışmalarının tamamlanacağı beklenmektedir.

3 bin üretici ile Tavas, 2.900 üretici ile Kale ve 1.800 üretici ile Acıpayam İlçeleri ilk üç sırada tütün üretimi yapan ilçelerimizdir. Üretici başına ortalama 20 dekar'lık arazide üretim yapılmaktadır.

Tütün şirketleri tütün fiyatlandırmasını 7 nevi üzerinden yapmaktadırlar. Nevi fiyatlarında şirketlere göre değişiklikler olabilmektedir. 14 TL/KG başfiyatla üreticiler tütünlerini satmaktadırlar. Şirketler yıl içinde üreticilere avans vermişlerdir.

Denizli ve İlçelerinde üretilen İzmir Menşei yaprak tütünler tütün şirketlerinin İzmir'de bulunan depo ve tütün işleme tesislerine sevk edilmektedir. Üreticide el ve nevileri karışık olarak kutulanan tütünler, tütün işleme tesislerinde sigara şirketlerinin istediği şekilde ve kalitede standart hale getirilmektedir.

2015 yılı ürünü tütünün Denizli ekonomisine 240,5 Milyon TL katkı sağlaması beklenmektedir.  İlin gayri safi üretim değerlerine göre tütün, üzüm ve buğdaydan sonra 3. sırada yer almaktadır.

Denizli'de tütün üretimi fidelik hazırlıklarının başladığı Ocak-Şubat aylarında başlar. Şubat- Mart aylarında fideliklere tohum ekilir. Tütün fideleri 45-60 günlük süre içerisinde yetiştirilir. Nisan ayının ilk haftasında dikim başlar. Normal koşullarda Mayıs ayının sonunda tamamlanır. Mayıs ayı yağmurlu geçerse Haziran ayının ortalarına kadar devam eder. Tütün dikiminden 2-3 hafta sonra çapa yapılır. Dikimden 45-50 gün sonra kırımlar başlar. 4 kırım yapılır. Kırılan tütünler el durumlarına göre 8 ile 15 gün içinde kururlar. Kuruyan tütünler temiz bir depoda istiflenir. İstiflenen tütünler tavlama ve tasnif işleminden sonra kutulanır ve satışa hazır hale gelir.

Tütün şirketleri Denizli bölgesinden vazgeçememektedir. 12 ilçede üretilen tütünler aranan ürünler durumundadır. Çalıköy, Sofular, Ebecik, Nikfer, Karaköy, Alaattin başta gelen üretim noktalarıdır.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ahır-Ağıl İnşaatına % 50 Hibe…Önceki Haber

Ahır-Ağıl İnşaatına % 50 Hibe…

TARSİM Uygulamalarında 2016 Yılında Önemli DeğişikliklerSonraki Haber

TARSİM Uygulamalarında 2016 Yılında Önem...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar