Şekerbank

Türkiye'nin Milli Değeri Çine Çaparı Koyunları Artık Emin Ellerde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'nin Milli Değeri Çine Çaparı Koyunları Artık Emin Ellerde

Aydın Büyükşehir Belediyesi, iki yıl önce dünya üzerinde sadece 75 adet kalan milli irk Çine çapari koyunlarının yok olmasının önüne geçti. İki yıl önce Büyükşehir Belediyesi tarafından Çine çapari sahibi tek üreticiden satın alınan ve çoğaltılan koyunlar, bu koyunları geleceğe taşımak isteyen ihtiyaç sahibi ailelere hibe edilerek yeniden ekonomiye kazandırıldı. Çine çapari koyunlarının milli bir irk olduğu kadar kültürel bir değer olduğunun da altını çizen Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca, koyunların farklı ellerde yeniden yetiştirilecek olmasının ulusal bir katkı olduğunu söyledi. Aydin Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise, yerel ve milli bitki ve hayvan cinslerini geleceğe taşımanın sorumluluğunu yerine getirmekten dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

Çine çapari üzerine uzun yıllardır çalışmalar yapan Prof. Dr. Orhan Karaca, Çine çapari koyununun Aydın’a özgü bir irk ve Ege Bölgesi'nin geride kalan tek yağlı kuyruklu koyunu olduğunun altını çizdi. Adnan Menderes Üniversitesi'nde 1994 yılından bu yana bilimsel çalışmalar yapıldığını hatırlatan Karaca, Tarım Bakanlığı’nın da bu koyunun cinsini "milli irk" olarak tescil ettiğini ve su anda "Halk Elinde Koruma Programı’nda olan bu irkin halkın elinde kalmadığının altını çizdi.

Prof. Dr. Karaca: Çine çaparinin korunması ulusal bir katkı

Çine çapari cinsi koyunların genetik materyallerinin korumada olsa da canlı olarak korunuyor olmasının daha anlamlı olduğunu belirten Karaca, "Ziraat Fakültemizde sembolik bir sürü, bir de bir üreticide çok küçük bir sürü kalmış durumda. Dolayısıyla çok ciddi bir tehdit ve büyük bir risk altında. Aydin Büyükşehir Belediyesi'nin işletmesinde Çine çaparini alıp, yetiştirip, çoğaltıp vatandaşlara bir şekilde ulaştırması; daha da doğrusu bu hayvanlara sahip çıkması, çoğaltması bununla ilgili bir öngörü yapması elbette ki Çine çapari korunma programına çok ciddi bir katkı sağlamıştır. Bu sevindirici bir gelişmedir. Giderek Çine çaparlarının farklı yetişme sistemlerinde gelişmesi büyük bir ulusal katkı olacaktır" dedi.

Prof. Dr. Karaca: Büyükşehir Belediyesi büyük bir katkı ortaya koydu

Çine çaparlarının yetiştirildiği Aydin Büyükşehir Belediyesi'nin Koçarlı Yeniköy'deki "Sakız Koyunu Çiftliği’ni ziyaret eden Karaca bu koyun cinsinin önemini "Çine çapari yerli irk olduğu için çok değerlidir; bizim parmakla sayacak kadar yerli ırkımız kaldı. Yerli ırklar yüzyıllar, binyıllar içerisinde o yörenin ekolojisi, doğası, iklimi ve yasayan insanların kültürel anlayışlarıyla örülmüş ve genetik değişikliğe uğramış yapılardır; dolayısıyla kültürel bir varlıktır" ifadeleriyle belirten Prof. Karaca "İklimler değişiyor, çevre sorunları gittikçe artıyor. Dolayısıyla kaygı, hayvanların veriminden ziyade verim uyumlu olmalarıdır. Doğaya daha az hasar veren, doğadaki değişimlere daha kolay uyum sağlayan, hastalıklara dirençli olan hayvanları geleceğe transfer etmemiz lazım. Aydin Büyükşehir Belediyesi'nin genetik kaynak olarak Çine çaparlarının korunmasına önemli bir katkı ortaya koymuştur" seklinde konuştu.

Prof. Dr. İbrahim Cemal: Çine çaparinin korunması önemli

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr İbrahim Cemal ise "Çine çaparına hayatımızı, emeğimizi verdik. Su anda dünya üzerinde çok çok az Çine çapari kaldı. Korunması büyük önem arz ediyor. Bütün bu genetik kaynaklar bize miras gelmiş, bizim de bu genetik mirası koruyup geleceğe miras bırakmamız lazım, bu bizim boynumuzun borcu. Bu anlamda Aydin Büyükşehir Belediyesi'nin sürü oluşturması ve bunu yetiştiricilere dağıtarak daha fazla sürü oluşturulması çalışmasına katkı sağlaması önemli" seklinde konuştu.

Başkanvekili Altıntaş: Çiftçilerimize desteğimiz sürecek

Çine çaparları bir erkek bir dişi olarak bu ırkı üretmek isteyen ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılırken dağıtımlara katılan Aydin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Barış Altıntaş "Çiftçilerimize desteğimiz devam ediyor. Şimdi de Aydin bölgesine özgü olan Çine çaparini başvuruda bulunan vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Evlere katkı anlamında da vatandaşlarımız çok memnun. Buna benzer çalışmalarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

Başkan Çerçioğlu: Yerli ve milli değerlerimizi korumaya devam edeceğiz

Başkan Çerçioğlu, yerli ve milli her değeri korumaya devam edeceklerini vurgularken, yerel tohumlardan başlamak üzere de her değerin gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf ettiklerini ifade etti. Başkan Çerçioğlu, "Çine çapari özellikle susuzluğa iyi adapte olmuş bir irk. Tarımsal üretimde ve hayvancılıkta verim kaygısı çok öne çıkmış olsa da bizler günümüzde etkisini iyiden iyiye hissettirmeye başlayan iklim değişimlerine kolay uyum sağlayacak yerel ırkların daha değerli olacağı düşüncesindeyiz. Bu sorumlulukla yerel ırkımızı yetiştirmek isteyen Aydınlıları da tebrik ediyorum" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BESD-BİR Beyaz Et Fiyatlarına İlişkin Yazılı Açıklama YaptıÖnceki Haber

BESD-BİR Beyaz Et Fiyatlarına İlişkin Ya...

Elmalı’daki seralara dijital takip sistemi kurulduSonraki Haber

Elmalı’daki seralara dijital takip siste...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar