Şekerbank

Trakya Birlik’e Sıfır Gümrük Vergisi İle Rafine Yağ İthal Hakkı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Trakya Birlik’e Sıfır Gümrük Vergisi İle Rafine Yağ İthal Hakkı
Tofidass

Trakya Birlik'e, sıfır gümrük vergisi ile rafine yağ ithal hakkı tanındı.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, "Ekonomi Bakanlığımız sayesinde Avrupa Birliği tarafından sıfır gümrük vergisi ile rafine yağ ithalatı hakkı tanındı" dedi. Sezen gazetecilere yaptığı açıklamada, "Trakya Birlik'in imkanları müsaade etse de üreticiden aldığı ayçiçeği 3-5 ayda elinden boşaltıp eşit rekabet edebilse. Piyasada eşit şartları yakalayamıyoruz. Trakya Birlik eşit şartlarda rekabet edebilirse, ki şuanda onu yakaladı, çok daha iyi bir şekilde yoluna devam edebilecek. Bu sene bunu yakaladık. Hem fiyat dengesi ile hem de Trakya Birlik tarihinde ilk defa Karadeniz Birlikle birlikte sıfır gümrükle ithal hakkı sağladı. Yani tarife kontenjanı sağladı. Ekonomi Bakanlığımız sayesinde Avrupa Birliği tarafından sıfır gümrük ile rafine yağ ithalatı hakkı tanındı. 5 bin ton Karadeniz Birlik'e, 13 bin 400 ton da bize" dedi.

Trakya Birlik'in bu yıl altın çağını yaşadığını belirten Sezen, "2007'de hatırlarsanız Trakya Birlik 150 bin ton gibi çok az bir ürün almıştı. Trakya Birlik'in tarihinde en fazla kar ettiği yıl oydu. 43 trilyon bir kar etmiştik. Bunun nedeni de piyasada eşit rekabet edebilmekti. Çok ürün almakla rekabet sağlanmıyor. Yüzde 8-10'luk enflasyon ortamında ürün stokuyla rekabet etme şansınız yok. Yüksek enflasyon ortamında stokçular hep para kazanmıştır. Bunu geçmişte de yaşadık" şeklinde konuştu.

Trakya Birlik'in para kazanması gereken bir kurum olduğunu ifade eden Sezen, "Eğer kar ederse ayakta durmaya devam eder. 2000 yılından bu yana devletin tarım satış kooperatiflerine bir kuruşluk desteği yok. Ufak tefek vergi avantajları var. Mesela borsa kesintilerini kaldırdık. Bizim sanayici ile eşit rekabet etme şansımız yok. Yapıdan kaynaklı bir sürü sıkıntı var. Bir işçi sayınız fazla, ikincisi alım yeriniz. Benim 48 kooperatifim var. 100'ün üzerinde alım merkezim var. Tüccar sanayici ile anlaşıyor fiyatı belirliyor, alıyor satıyor. Bizim öyle bir şansımız yok. Biz hep maliyeti yukarılara taşıyoruz. Neden? Ortağınızı memnun etmek için. Sonuçta çiftçi benim ortağım. Ortağını üzmemek, çok yol yaptırmamak için 5-10 kilometre içerisinde alım merkezimiz olmalı. Sorumluluğumuz çok daha fazla. Buna rağmen biz bu mücadeleyi yıllardır veriyoruz" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Besicilerden Baltalı, Tırpanlı, Yol Kapatmalı Mera EylemiÖnceki Haber

Besicilerden Baltalı, Tırpanlı, Yol Kapa...

49 Lira İçin 15 Saat ÇalışıyorlarSonraki Haber

49 Lira İçin 15 Saat Çalışıyorlar

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar