Şekerbank

Tarlalar Taştan Arınıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarlalar Taştan Arınıyor
Tofidass

Hasat sezonunu tamamlayan ve yeni dönem için hazırlıklarına başlayan bazı çiftçiler, taşlı tarlalarını taş toplama makinesi aracılığıyla temizliyor. Büyük oranda verim kaybına neden olan tarladaki taşlar, Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Makine Parkı envanterinde bulunan taş toplama makinesi yardımıyla toplanıyor.

Verimi artırmak, tarım arazilerinin işlenebilirliğini kolaylaştırmak için üreticiler tarlasındaki taşları topluyor. Yüksek oranda verim kaybına sebep olan tarladaki taşların zararları ise saymakla bitmiyor. Tarladaki taşlar nedeniyle hem ekipman zarar görüyor hem de taşlı yerlerde tohum toprağın altına girmediği için verimde düşüş görülüyor. Tarla taşları, modern makinelerle topraktan bertaraf ediliyor. Yanı sıra tarlasında taş toplama işlemi gerçekleştiren üretici Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programınca destekleniyor.

Taş Toplamanın Bir Çok Faydası Var

Tarlada yüzeyde bulunan taşların toplanması neticesinde toprağın işlenmesini kolaylaşır. Pulluk ve diğer ekipmanlarla toprak işlemek daha da rahat olur. Toprak işlemenin kolaylaşması çiftçi için tohum yatağını hazırlamakta da rahatlık anlamına gelir. Kaliteli ve güzel bir tohum yatağı elde edilmesi verime olumlu yönde etkiler. Böylece tarlanın tamamına eşit bir ekim yapılabilir. Bu da otomatik olarak, gözle görülebilir şekilde verime etki eder. Diğer yandan, taşları topraktan toplanarak uzaklaştırılmasının çiftçiye başka yönlü bir ekonomik kazanımı da söz konusudur. Toprak ve ekin işleme ekipmanları mibzer, pulluk ve benzeri gibi ekipmanların aşınmasına neden olan taşlar, arazilerden arındırıldığında bakım ve onarım masrafları da düşürecektir. Bunun dışında işlenemeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması konusunda yarar sağlayacaktır.

Tarlasındaki Taşı Toplayan Üretici Destekleniyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı kapsamında; toprak ve yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, kükürt uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübre uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte uygulanması durumunda programa müracaat eden üreticilere dekara 60 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.

Modern Taş Toplama Makinesi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü makine parkı envanterinde olup müracaat eden çiftçilerin kullanımına sunulmakta.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şahinbey’li Çiftçilere Tohum ve Gübre DesteğiÖnceki Haber

Şahinbey’li Çiftçilere Tohum ve Gübre De...

Pahalı et sorununa ‘damızlık’ çözümüSonraki Haber

Pahalı et sorununa ‘damızlık’ çözümü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar