Şekerbank

Tarım Krediden yemde ithalatı azaltacak girişim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Krediden yemde ithalatı azaltacak girişim
Tofidass

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraklerinden Tarım Kredi Yem ile TAREKS Tohum, Türkiye'de özellikle yem üretiminde yoğun olarak kullanılan soyaya alternatif ketencik tohumunun kullanımı için güçlerini birleştirdi. Yağ olarak zengin bir bitki olan ketencik tohumunun yem sektöründe kullanılmasıyla yıllık 1 milyar dolarlık ithalata son verilmesi bekleniyor.

Tarım Kredi iştiraki Tarım Kredi Yem AŞ, kanatlı hayvan sektörünün yoğun olarak kullandığı ve ithalatına yılda 1 milyar dolar harcanan soyaya alternatif olarak ketencik tohumu üretimi projesini hayata geçirecek. Türkiye'de 12 fabrikada yıllık 1 milyon tonun üzerinde yem üretimi gerçekleştiren şirket, yem ithalatını minimuma indirmek için çalışma yürütüyor.

“Her yıl yüzde 10 büyüyoruz”

Tarım Kredi Yem AŞ Genel Müdürü Hasan Fehmi Kinay, şirket olarak her yıl düzenli olarak yüzde 10 büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'de yem sektörünün, hayvancılıkta sürdürülebilir verimlilik bakımından stratejik öneme sahip olduğunu belirten Kinay, "Hayvancılık sektörünün ihtiyaç duyduğu balıktan kanatlı sektörüne, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemlerine kadar tüm segmentte çok güçlü bir pazar payına sahip olarak yerimizi alacağız." dedi.

Kinay, Tarım Kredi Yem'in sadece üretim yapmadığını, üretimden sonra da çiftçilere destek sağladıklarını dile getirdi.

“Ketencik tohumu soyaya alternatif olacak”

Yurt dışından ithal edilen girdilerin yurt içinden ikame edilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Kinay, şöyle konuştu:

"Özellikle tavukçuluk ve yumurtacılık sektöründe yem olarak yoğun şekilde kullanılan soyaya alternatif olarak ketencik tohumu üzerinde bir çalışmamız var. Tarım Kredi Kooperatiflerinin TAREKS Tohum şirketi var. Şirket olarak onlarla alım garantisi veriyoruz. Ketencik tohumu Türkiye'nin bütün iklim koşullarında rahatlıkla yetişen bir bitki. Yağlı bir tohum ve protein değerleri açısından da soyaya alternatif olabileceği düşünülen ve bizim büyükbaş hayvan yemine de kullandığımız, kullanmak istediğimiz bir ürün."

Türkiye her yıl yaklaşık 3 milyon ton soya ithal ediyor

Kinay, Türkiye'nin ithal ettiği soya miktarının yılda yaklaşık 3 milyon ton olduğunu aktardı. Türkiye'de yıllık 270 bin ton soya üretildiği bilgisini veren Kinay, "Geri kalan kısmı ithal ediliyor. Dışarıya çok büyük kaynaklar aktarılıyor ve stratejik bir ürün." değerlendirmesinde bulundu. Hasan Fehmi Kinay, ketencik tohumu üretimini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini de vurguladı.

“Yağlı tohum ihtiyacı çok büyük”

Konuyla ilgili planlamanın sürdüğüne değinen Kinay, "Türkiye'nin kanatlı sektöründe özellikle soya çok yoğun olarak kullanılıyor. Yağlı tohum ihtiyacı çok büyük. Sadece şunu ifade edebilirim; ketencik tohumunun minimum 1 milyar dolarlık bir katkısı olacak. İnşallah bunu gerçekleştirdiğimizde, ithal ettiğimiz soyanın muadili, yerli, bu toprakların ürünü yağlı tohum olarak yem sektörüne kazandırılmış olacak. Bu çok büyük bir strateji, çok çok büyük bir imkan." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
İl İçi Hayvan Satışları Dijital Ortamda YapılabilecekÖnceki Haber

İl İçi Hayvan Satışları Dijital Ortamda...

Mersin'de damla sulamayla çeltik üretimiSonraki Haber

Mersin'de damla sulamayla çeltik üretimi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar