Şekerbank

Tarım Kredi'den Büyük Kampanya

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Kredi'den Büyük Kampanya
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, kooperatif ortaklarına kredi maliyetlerini baştan bilmelerine imkan verecek şekilde sabit vadeli satış fiyatı olan sertifikalı tohum ve yem kredi uygulamasına başladıklarını, ayrıca yem maliyetlerini aşağıya çekmek amacıyla ürün çeşitlerine göre değişmekle birlikte karma hayvan yeminde yüzde 15'e varan indirim yaptıklarını açıkladı.
Tofidass

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği binasında düzenlediği basın toplantısında, bir buçuk asırlık tarihe sahip köklü bir kuruluş olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin, üreticilerin üretim faaliyetlerini kolaylaştırmak maksadıyla kurulduğunu söyledi.

Tarımsal girdilerde maliyetlerin düşürülmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Poyraz, başlatılan yeni çalışma ile kimyevi gübre ve karma hayvan yemi satışlarında tavan-taban fiyat uygulamasına geçildiğini, kar odaklı fiyatlar yerine piyasa düzenleyici fiyat politikası izlenildiğini hatırlattı.

Sertifikalı tohum ve yemde sabit vadeli kredi

Faiz oranlarında son dönemde görülen değişimlerin küçük ölçekli aile işletmelerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Poyraz, “Özellikle bizim Tarım Kredi Kooperatifleri olarak muhatabımız küçük ölçekli aile işletmeleri. Bu süreçlerden de etkilenmeye en müsait kesim de onlar. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, ortaklarımıza kredi maliyetlerini baştan bilmelerine imkan verecek şekilde sabit vadeli satış fiyatı olan sertifikalı tohum ve yem kredi uygulamasına başlıyoruz” dedi.

Kredi maliyeti yüzde 4’e düştü

Poyraz, sabit vade uygulamasının maliyetli bir satış olduğuna dikkatleri çekerken; Tarım Kredi’nin pilot olarak öncelikle sertifikalı tohum ve karma hayvan yemi kredisinde sabit vade uygulamasına geçtiğini dile getirdi. Sabit vade uygulamasına ilişkin bir örnek veren Poyraz, “Tarım Kredi Kooperatiflerinden 10 bin TL’lik tohum veya yem kredisi kullanan ortağımız, vade sonunda yani 1 yıl sonunda kredi maliyeti olarak yüzde 4 faiz oranından yalnızca 400 lira ödeyecek. Böylece ortağımızın cebinden, kullandığı kredi tutarı olan 10 bin TL + 400 TL faiz gideri olmak üzere toplamda 10 bin 400 TL çıkmış olacak” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığının finansman kararnamesi ile destekleme kapsamına aldığı başta sertifikalı tohum ve yem kullanımıyla ilgili olarak Bakanlığın imkanları ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin potansiyelini birleştirerek ortaklara farklı bir kampanya ile farklı bir kredi kullandırma modelini hayata geçirdiklerini vurgulayan Poyraz şunları ifade etti:

“Önceki uygulamalarımızda değişken faiz uygulaması vardı. Çiftçi bugün borçlandığı zaman faiz oranlarındaki değişikliklerden doğrudan doğruya etkilenebilir haldeydi. Biz bu kampanya ile önceki uygulamalarımızdan farklı olarak iki üründe bu değişken faiz oranını sabitliyoruz. Çiftçimiz daha baştan ne ödeyeceğini bu iki ürün bağlamında bilecek. Böylelikle kredi vadesi boyunca piyasalardaki faiz oranı değişimlerinden çiftçimizin etkilenmemesi temin edilecektir. Uygulamamıza ilk olarak sertifikalı tohum ve yem kredileri ile başlanmış olup, ürün çeşitliliğinin artırılması planlanmaktadır.”

Poyraz, bu indirimli kredilerden yararlanma noktasında çiftçilerin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından istenilen kriterleri yerine getirmesi ve sertifikalı tohum kampanyasından yararlanan çiftçinin, mutlaka Tarsim sigortasını da yaptırması gerekliliğine dikkat çekti.

Yemde çuval başı 8 TL indirim

Yine bu kampanya doğrultusunda üreticileri desteklemek adına karma hayvan yemi fiyatlarında indirim kampanyası başlattıklarını söyleyen Poyraz, “Özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticimizin yem maliyetlerini aşağıya çekmek amacıyla ürün çeşitlerine göre değişmekle birlikte yüzde 15'e varan indirim yapıyoruz. Çuval başı tüm ürünlerde 8 TL indirim uyguluyoruz. Önümüzdeki süreçte de Tarım Kredi Kooperatifleri olarak Hazine ve Maliye Bakanlığımızın, Tarım ve Orman Bakanlığımızın imkanlarını kendi politikalarımızla örtüştürerek ortak projeler yapacağız” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 17 Yılda Çiftçilerimize 134,5 Milyar Liralık Destek VerdikÖnceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 17 Yılda Çiftçile...

Fındıkta 'Drakula' Böceği TehlikesiSonraki Haber

Fındıkta 'Drakula' Böceği Tehlikesi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar