Şekerbank

Tarım Krediden 9 ayda 1,6 milyar liralık ürün alımı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Krediden 9 ayda 1,6 milyar liralık ürün alımı
Tofidass

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, ekim ayı itibariyle ortaklarından 1 milyar 600 milyon lira değerinde 835 bin ton ürün alımı yaptı. Sene başında belirlenen 2,5 milyar liralık ürün alımı hedefine emin adımlarla ilerleyen Tarım Kredi, yılın 9 aylık döneminde geçen seneki alım rakamını geçmeyi de başardı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, kurum olarak, kooperatiflerin hizmet alanlarının genişletilmesi, gelirlerinin artırılması, iştiraklerin ve işbirliği yapılan kurumların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ürün değerlendirme çalışmalarına yoğunlaştıklarını söyledi. Son yıllarda kooperatiflerce alımı yapılan ürünlerin çeşitliliği ve alım miktarlarının katlanarak arttığını belirten Poyraz, “Bunda planlı üretim ve yaptığımız kurumsal işbirliklerinin büyük payı var” dedi.

Girdi tedariği noktasında ciddi bir kabiliyete sahip olduklarına dikkat çeken Poyraz, “Başta gübre ve tohum olmak üzere ilaç, yem ve diğer tarımsal girdilerde çiftçi ortakların ihtiyaçlarını ve bunun finansmanını karşılıyoruz. Bunun yanında üretilen ürünlerin pazara taşınmasında da çiftçilere yardımcı oluyoruz. Yaklaşık 300 çeşit ürünü çiftçi ortaklarımızdan alarak pazara taşıyoruz. Son 3 yılı karşılaştırdığımızda, 2018'de 9 aylık dönemde ortaklarımızdan aldığımız ürün tutarı yaklaşık 540 milyon lira civarındayken 2019'un aynı döneminde bu rakam 880 milyon liraya çıktı. Bugün itibarıyla bu yılın 9 aylık döneminde rakam 1 milyar 600 milyon lirayı geçti. Bu sene kendimize 2,5 milyar liralık bir hedef koyduk. 2 milyar liralık eşiği inşallah geçeceğiz." diye konuştu.

Yerli ve kaliteli ürünler 29 bin markette

Geçen yılın tamamında toplam 1 milyar 250 milyon liralık alım yaptıklarını anımsatan Poyraz, şu değerlendirmede bulundu:

"Burada esas amacımız, bir taraftan üreticimizin malını değerinde alıp pazara taşırken öbür taraftan da kendi şirketlerimiz uhdesinde açtığımız marketlerimize ve anlaşmalı olduğumuz yaklaşık 29 bin markete bu ürünleri taşıyarak piyasada üretici ile tüketici arasında bir bağ kurmak. Belli oranda gücümüz nispetinde regülasyon sağlama ve daha da önemlisi doğal, kaliteli ürünleri en makul fiyatlarla tüketiciye ulaştırma gayreti içindeyiz. Buna devam edeceğiz. Burada kendimize hedef olarak 5 milyar lira rakamını koyduk. Birkaç yıl içinde rakam buralara taşınacak."

Sözleşmeli üretim artarak devam edecek

Poyraz, piyasada zaman zaman fiyat dalgalanmaları olabildiğine işaret ederek, Tarım Kredi'nin ürün alımı yaparken sözleşmelere bağlı kalarak çiftçiyi mağdur etmemeye gayret gösterdiğini dile getirdi.

Geçen yıl salçalık domates sözleşmeleri imzaladıklarını hatırlatan Genel Müdür Poyraz, şunları kaydetti:

"Geçen sene bu domateslerin kilogramını 57 kuruştan alma taahhüdünde bulunduk. Bu sene tabi yaşanan sıkıntılardan dolayı fiyatlar bir dönem 33 kuruş bandına düşmüş olmasına rağmen biz sözleşmemizdeki fiyatın arkasında durduk. Zarar etme pahasına 57 kuruştan sözleşmelerimizdeki ortaklarımızdan üretilmiş ürünün tamamını piyasadan çektik. 2020 yılı için hedeflenen 2,5 milyar TL’lik ürün alımının 1 milyar TL’lik kısmı sözleşmeli üretim modeli kapsamında yapılmakta. Biz bu yola çıkarken üretimde planlama yoluyla hem üretimde kaynak tasarrufu ve verimlilik hem de artan kazançla üretimde sürekliliği hedefliyorduk. Aldığımız sonuçlar bizim doğru yolda olduğumuzu gösterir nitelikte. Sözleşmeli üretim çalışmamız artarak devam edecek." Sözleşmeli alımların dışında da Ürün İhtisas Borsası fiyatlarının altına inmediklerini vurgulayan Poyraz, mümkünse bu fiyatın da bir miktar üzerinden alım yapmaya gayret ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dolu yağışı, Denizli'de pamukta yüzde 50 zarara yol açtıÖnceki Haber

Dolu yağışı, Denizli'de pamukta yüzde 50...

Duvarsız okullar ders başı yapıyorSonraki Haber

Duvarsız okullar ders başı yapıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar