Şekerbank

Duvarsız okullar ders başı yapıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Duvarsız okullar ders başı yapıyor
Tofidass

AB tarafından fonlanan, FAO önderliğinde uygulanan en büyük tarım projelerinden biri olan projede, Türkiye’de yeni denenmeye başlayan ve ‘Duvarsız Okul’ olarak da bilinen Uygulamalı Çiftçi Okulları öğrencileriyle buluştu.

AB tarafından fonlanan Sosyo-ekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler (GKAS) ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi” İzmir’de düzenlenen ilk eğitim ile başladı. İzmir’deki okul açılışına projenin finansal desteğini sağlayan Avrupa Birliği’nin Türkiye Delegasyon Başkanı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, FAO Orta Asya Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu; Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan ve  Tarım ve orman bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkan Vekili Sürur Kır katıldı.

FAO Orta Asya Alt Bölgeler Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu açılışta yaptığı konuşmada projenin Türkiye'de tarım-gıda sektöründe istihdam olanakları yaratmak amacıyla Geçici Koruma altındaki Suriyeliler (GKAS) ile mültecilerin ve savunmasız ev sahibi toplumların dayanıklılığının inşasında önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti. Avrupa Birliği'ne GKAS'lere ve yerel toplululara verdiği cömert destek için teşekkür ederek, geçim kaynaklarını iyileştirmenin uzun vadeli bir hedef olduğunu vurguladı.

Suriye krizi boyunca Türkiye'ye verdiği desteği hatırlatan Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da "AB, mülteciler ve ev sahibi toplumlar için daha iyi bir gelecek sağlamak ve kalifiye işgücü olmalarını sağlamak için tüm taraflarla ve FAO ile yakın işbirliği içinde çalışıyor" dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, "AB, Türk hükümetinin istihdam alanındaki etkileyici çabalarına ve özellikle de eğitim, sağlık ve iş güvenliği ilgili diğer kritik çalışmalarla birlikte tesis için öncelikli bir alan olan mültecilerin tarımsal istihdamına katkıda bulunmaktan gurur duymaktayız" diye konuştu.  

Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan, gıda ve tarım sektöründeki durum hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanımının önemini vurguladı ve tarım ve gıda sektöründe sürdürülebilirlik için kırsal kalkınmanın önemini vurguladı.

Tarım ve orman bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkan Vekili Sürur Kır da konuşmasında Türkiye’nin tarım sökteründe global düzelde büyük bir oyuncu olduğuna dikkat çekerek bu projenin de sektöre büyük bir dinamizm kazandıracağına inandığını söyledi.

AB’nin 10 milyon euro’luk finansman desteği, Tarım Orman Bakanlığı ile Aile ve Çalışma Bakanlıklarının işbirlikleri ile hayata geçirilen projeyle meslek eğitimleri. Istihdam fuarları uygulaması gibi aktivitelerle istihdam ve geçim kolaylığı sağlanması hedefleniyor.

Projenin en önemli ayaklarından biri de Uygulamalı Çiftçi Okulları (UÇO). Adana, Bursa Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Şanlıurfa ve Van’da toplam 30 okulda ilk etapta 750 katılımcı eğitim görecek. 2021’de 750 öğrencinin daha eğitim alacağı UÇO’da toplam katılımcı sayısı 1500’ü bulacak. 

Toplam 17 ders başlığının olacağı UÇO müfredatında narenciye üretiminden, hayvancılığa, unlu mamüllerden fistic ve domates üreciliğine kadar bütün dersler tarlalarda bizzat konunun uzmanları tarafından uygulamalı olarak verilecek.  

Katılımcılara, cinsiyet eşitliği, yeni tarım teknikleri, akıllı ve iyi tarım uygulamaları gibi konularda eğitimler verilecek.

AB tarafından fonlanan proje, Türkiye’nin 10 ilinde yerel tarım özellikleri de dikkate alınarak planlandı. Projeyle yarısı Geçici Koruma Altındaki Suriyeli, yarısı da ev sahibi topluluk üyesi olmak üzere toplamda 6 bin 300 kişinin geçim ve istihdam olanakları artırılacak.

COVID-19 sürecinde sağlık çalışanları ile birlikte küresel mücadelenin en ön safında yer alan tarım işçileri için korunma malzemelerinin de dağıtıldığıı projede girişimcilere hibe destekleri de sağlanacak.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Krediden 9 ayda 1,6 milyar liralık ürün alımıÖnceki Haber

Tarım Krediden 9 ayda 1,6 milyar liralık...

TMO ithalat ihalesinde buğday alımına başladıSonraki Haber

TMO ithalat ihalesinde buğday alımına ba...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar