Şekerbank

Tarım Kredi Kooperatifi: Çiğ süt alımları USK tavsiye fiyatlarından alındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Kredi Kooperatifi: Çiğ süt alımları USK tavsiye fiyatlarından alındı
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ulusal Süt Konseyinin belirlemiş olduğu tavsiye satış fiyatının altında kalmayacak şekilde çiğ süt alımının yapıldığını bildirdi.
Tofidass

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiğ süt alımlarına ilişkin bazı iddiaların basın yayın organlarında yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Bitkisel ve hayvansal üretimin aracısız olarak tüketici ile buluşturulması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, üreticilerimizin üretmiş oldukları çiğ sütün değerlendirilmesi faaliyetlerine hız verilmiştir. Bu kapsamda, üreticilerimizin üretmiş oldukları çiğ sütler Ulusal Süt Konseyinin belirlemiş olduğu tavsiye satış fiyatının altında kalmayacak bir fiyattan toplanmakta, böylece de üreticilerimizin ürettikleri çiğ sütün pazar sıkıntısı yaşanmadan tedarik edilmesi ile birlikte üreticilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunmasına katkıda bulunulmaktadır” denildi.

Kooperatif iştiraki şirketlerin ve süt fabrikalarının ihtiyaçları doğrultusunda ülkenin birçok bölgesinde süt alımı yapıldığı belirtilen açıklamada, “Bu kapsamda, 2020 yılında 4 Bölge Birliğimize bağlı 12 Kooperatifimiz tarafından 39 bin 515 ton çiğ süt 94 milyon 354 bin 962 TL bedelle alınmıştır. 2020 yılının ilk üç ayında 6 bin 229 ton çiğ süt 14 milyon 730 bin 139 TL bedelle alınmış olup, 2021 yılı ilk üç ayında miktar bazında % 68 artışla 10 bin 519 ton çiğ süt 28 milyon 464 bin 217 TL bedelle 3 Bölge Birliğimize bağlı 10 Kooperatifimizce alımı yapılmıştır. Sütlerin alımı, söz konusu tarihlerde Ulusal Süt Konseyince belirlenmiş olan fiyattan gerçekleştirilmiştir. TÜİK verilerine göre 2020 yılında Ülkemizde 9.841.522 ton inek sütü toplanmış olup, Kurumumuzca toplanan süt miktarı % 0,4 (binde dört) seviyelerindedir” bilgilerine yer verildi.

Süt alımı durmayacak

Şirketlerin ihtiyaçları çerçevesinde ve üretim planlamasına bağlı olarak süt alımlarının devam ettiği ifade edilen açıklamada, süt alımlarının durdurulması gibi bir durumun olmadığı belirtildi.

Tarım Kredi Kooperatifinin 2021 Mart ayı sonu itibariyle 205 market açtığını ve yılsonuna kadar 500 market açmayı hedeflediği hatırlatılan açıklamada, Tarım Kredi Kooperatif Marketlerin ihtiyaçları doğrultusunda üreticilerden süt alımlarının devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, Tarım Kredi Yem şirketi bünyesinde 12 yem fabrikası olduğu ve üreticilerin yem ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıldığı ifade edilirken, süt alınan üreticilerden Tarım Kredi Kooperatifinden yem alma zorunluluğu bulunmadığı ifade edildi.

Yem alma dayatması yok

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Ayrıca, süt alımı yaptığımız S.S. Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile 2018 yılında imzalanan yem alım-satım sözleşmemiz gereğince herhangi bir dayatma olmaksızın, aylık ortalama 100 ton yem verilmekte olup, bunun dışında muhtelif gıda maddeleri ihtiyaçlarının da tedariki yine Kooperatifimizce sağlanmaktadır. 

Bu dönem için yapılan planlamalar çerçevesinde 3 Bölge Birliğimizde görevlendirilen Kooperatifler doğrudan doğruya yetiştiricilerimizden süt alımlarına devam ederken aynı zamanda İzmir S.S. Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Aydın ÖR-KOOP Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne süt arzının fazla olduğu bu dönemde yetiştiricilerimizin mağduriyetini önlemek amacıyla Kurumumuzun ihtiyacı olmamasına rağmen “barter” usulü yem karşılığı alınması teklif edilmiş, bu teklif ilgili iki kooperatif tarafından süt satış sözleşmesi yaptıkları diğer sanayi kuruluşlarından yem alma mecburiyetleri olduğu gerekçesi ile kabul görmemiştir. Her iki Kooperatifin yaşadıkları bu durum aslında ülke genelindeki tüm süt kooperatifleri ve yetiştiricilerinin yaşadığı en önemli problemdir.

Bu bağlamda, Kurumumuz üzerinden başlatılan bu tartışmanın Anadolu sathına yayılmış süt sanayicileri ve irili ufaklı mandıraların her birinin aynı zamanda da yem bayiine dönüşerek yetiştiricilerimizin mağdur olmaları gerçeğinin kamuoyunda tartışılmasına vesile olması açısından olumlu buluyoruz. Yukarıda da ifade edildiği gibi ülkenin yem üretiminde yıllık 1,29 milyon ton ile sektör lideri olan Kurumumuzun ülkemizdeki toplam süt alımının ise sadece binde dördünü aldığı gerçeği, Kurumumuz üzerinde yapılan bu tartışmanın gerçekçi olmadığının göstergesidir.

Diğer yandan süt tebliğinde yer almayan ve tebliğ kapsamındaki desteklerden yararlanmayan Kurumumuzun tebliğ kapsamına alınmasına karşı çıkanların bu konuda Kurumumuzu görevli kabul ederek itham etmeleri tartışılması gereken ayrı bir çelişkidir.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiğ süt alım faaliyetlerine yönelik gündeme getirilen “yemi benden almazsan sütünü almam” şeklindeki bir yaklaşım kesinlikle söz konusu olmayıp, bu tür iddialar; 150 yılı aşan köklü geçmişiyle güven ve itibar müessesesi olan, ülke tarımı ve çiftçimizin iftihar kaynaklarından biri haline gelen ve misyonu gereği ülkemiz çiftçisini ve tarımını her koşulda destekleyen Tarım Kredi Kooperatifleri hakkında olumsuz algı ve imaj oluşturmaya yönelik haksız girişimlerdir.

Bugüne kadar çiftçimizin en büyük destekçisi olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, üretimin her aşamasında ortağının, çiftçinin bizzat sahada yanında yer alan bir Kurum olarak ülke tarımı için çalışmalarını daha güçlü bir şekilde sürdürecektir.”

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bornova Belediyesi’nden tarımsal üretime tam destekÖnceki Haber

Bornova Belediyesi’nden tarımsal üretime...

CHP Tekirdağ Vekili Aygun: Çiftçiye Yüksek Faiz Kazığı AtılıyorSonraki Haber

CHP Tekirdağ Vekili Aygun: Çiftçiye Yüks...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar