Şekerbank

Tarım Bakanlığı Ödüllü Bilimsel Çalışmaya Duyarsız Kaldı! Her Yıl 142 Milyon Dolar Zarar…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Bakanlığı Ödüllü Bilimsel Çalışmaya Duyarsız Kaldı! Her Yıl 142 Milyon Dolar Zarar…
Dışa bağımlı olduğumuz ayçiçek tohumu ve ham yağında bilim insanların geliştirdikleri yöntem kullanılmadığından her yıl 142 milyon dolar zarar ediyoruz.
Tofidass

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa YILDIZ ve öğrencisi Dr. Mehdi TAHER tarafından gerçekleştirilen ve 31 Mayıs 2016 tarihinde Trakya Üniversitesi, Trakya Teknoloji Transfer Ofisi ve International Sunflower Association (ISA) işbirliği ile Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen “International Sunflower Project Market” proje yarışmasında birincilik ödülü alan “A New Environmental Friendly Production Method in Sunflower for High Seed and Crude Oil Yields” başlıklı araştırma projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takip edilmediğinden ayçiçeği üretiminde istenilen sonuçlar alınmadı.

Tohumlama döneminde yaprağı koparılarak strese sokulan bitkilerin daha çok verim sağladığını açıklayan Yıldız, “Bitki materyali olarak Trakya Araştırma Enstitüsünden temin ettiğimiz ayçiçek çeşitlerini kullandık. Birçok bitkide başarıyla kullanabilecek bu yöntem ile ayçiçeğinde tohum verimini yüzde 15 oranında artırmayı başardık” dedi.

Üretim yöntemin çevreye ve canlı yaşamına duyarlı olduğunu belirten Yıldız, ““Hormon, böcek öldürücü, yabani ot ilaçları ve kimyasal gübreler kullanmadan, alınan verimi artırmayı başardık. Herhangi bir kimyasal kullanmamış olmamız, ürünün doğallığını da korumanız anlamına geliyor”

Geliştirdikleri yöntemin başta ayçiçeği olmak üzere birçok bitkisel üründe kullanabileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Yıldız, ““Geliştirilen yöntemin ayçiçeği yetiştiriciliğinde kullanılmasıyla ülkesel ham yağ üretimi yaklaşık 120 bin ton civarında artacak. Bu artış ülkeye 142 milyon dolardan fazla gelir getirecek” açıklamasında bulundu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 2
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyükşehir Ve ILO, Dezavantajlı Kadınlar İçin İş Birliği YapıyorÖnceki Haber

Büyükşehir Ve ILO, Dezavantajlı Kadınlar...

Hedef 1 Milyon Metrekarelik Tarım Fabrikası KurmakSonraki Haber

Hedef 1 Milyon Metrekarelik Tarım Fabrik...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar