Şekerbank

Son 5 Yılda 569 Milyon Ton Tohum İthal Edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Son 5 Yılda 569 Milyon Ton Tohum İthal Edildi
Tofidass

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, ülkemizde 825 tohumculuk firmasının bulunduğunu, bu firmaların 32’sinin yabancı ve 22’sinin ise yerli –yabancı ortaklığı olarak faaliyet gösterdiğini bildirdi.

YERLİ TOHUM ÜRETİM ÇEŞİDİ NE KADARDIR?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde kaç tohumculuk şirketi bulunmaktadır? Bunlardan kaçı yabancı sermayeli şirkettir? Tohumculuk şirketleri hangi ürünlerde yoğunlaşmaktadır? Tohum ıslahı ve sebze tohumları ile ilgili ülkemizde kaç kuruluş faaldir? Ülkemize ithal olarak getirilen tohum çeşidi sayısı kaçtır? Yerli üretim tohum çeşidi kaçtır? Yerli tür ve ithal tür olarak çeşitlilik sayısı nedir? Tohumlarla ilgili denetimler sağlanmakta mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Ülkemizde 2017 yılında toplam 825 tohumculuk firması bulunmakta olup, bu firmaların 771 adedi yerli, 32 adedi yabancı ve 22 adedi ise yerli-yabancı ortaklığı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.

2017 yılında Ülkemizde üretilen sertifikalı tohumlardan en yüksek payı sırasıyla buğday, patates, arpa, mısır, ayçiçeği, pamuk, mercimek, nohut ve çeltik tohumlarının aldığını belirtti. 

TARIMSAL ARAŞTIRMA KURULUŞLARI

Bakan Fakıbaba, “Ülkemizde tohumculuk sektöründe, 2017 yılı itibari ile 199 adet Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu ile Bakanlığımıza bağlı 25 adet kamu araştırma kuruluşu faaliyet göstermektedir. Tarla bitkileri türlerinde Milli Çeşit Listesinde kayıtlı 2.735 çeşit, sebze çeşitlerine ait standart tohumluk üretimi yapılacak 1.096, sertifikalı tohumluk üretimi yapılacak 2.400 sebze çeşidi yer almaktadır” açıklamasında bulundu.

GÜRER: İTHALAT DEĞİL YERLİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’nin son yıllarda, tarım ve hayvancılık alanında ciddi oranda ithalata yöneldiğini belirterek, “Tohum ithalatına da ülkemiz maalesef büyük paralar harcamaktadır.  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin yazılı soruma verdiği yanıtta, Resmi İstatistik Programı kapsamında temin edilen verilere göre; 01.01.2013-28.02.2018 dönemine ilişkin olmak üzere (2017-2018 verileri geçici) toplam 1.137.869.259 dolar değerinde 568.773.303 kg tohum ithalatı gerçekleşmiştir. İthal tohumun rakamsal verileri erilen boyutu göstermektedir. Tohumun, gübrenin, mazotun ve gider girdi kalemlerinin ithal olduğu bir ülkede, tarım ve hayvancılığın gelişmesi beklenemez.  Önemli ürünlerin önemli bölümü ithal tohumdur. Yerli tohum üretimi desteklenmeli, yerel ürünler korunmalıdır. Daha çok üretim amaçlı kısır tohumlar ile gidilen yol doğru yol değildir. Tohum ürün sonrası tohum elde edilmez hale gelmiştir. Domates bunun tipik örneğidir.  Anadolu illerinde ürün ekilir ya da fide ile dikilir tohumu alınır ve bir yıl sonra ürün elde için tohum olarak değer bulurdu. Bugün ürün önemli ölçüde kısır tohumdan elde edildiği için tohum üründen değil, satın alınarak sağlanmaktadır ” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Köylüler İhracatçı Oldu Gençlerin Göçü ÖnlendiÖnceki Haber

Köylüler İhracatçı Oldu Gençlerin Göçü Ö...

Akşener Tarım Vaadlerini AçıkladıSonraki Haber

Akşener Tarım Vaadlerini Açıkladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar