Şekerbank

Sebze ve meyvede üretim düştü, fiyatlar çoştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sebze ve meyvede üretim düştü, fiyatlar çoştu
Antalya Ticaret Borsası (ATB), Mayıs ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı.

Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerinin değişimleri, 2021 Mayıs ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre aşağıda verilen tablodaki gibi değişti:

Mayıs ayında miktar endeksleri, domateste 83, sebzede 98 ve meyvede 125 olarak gerçekleşirken, fiyat endeksleri domateste 202, sebzede 180 ve meyvede 309 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste % 5.90 artarken, sebzede % -0.45 azaldı ve meyvede ise % 84.84 artış gösterdi. Geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domates miktarı % -28.63, sebze % -36.60 ve meyve miktarı ise % -33.96 azaldı. Böylece miktar endekslerinde; Kasım, Şubat, Mart ve Nisan aylarından sonra Mayıs ayında da aynı azalış eğilimi devam etti.

Domates miktar endeksi, geçen yılın Mayıs ayına göre (yıllık) % -28.63’lük düşüş gösterirken, fiyat endeksi ise geçen yılın Mayıs ayına göre (yıllık) % 24.19 arttı. Miktar endeksindeki bu düşüş, son altı yılın en yüksek miktar azalışını, fiyat endeksindeki artış ise son altı yılın üçüncü en yüksek fiyat artışını gösteriyor.

Sebze miktar endeksinde, geçen yılın Mayıs ayına göre (yıllık) % -36.60’lık düşüş olurken, fiyat endeksinde geçen yılın Mayıs ayına göre (yıllık) % 13.69’luk artış yaşandı. Miktar endeksindeki bu düşüş, son altı yılın en yüksek miktar azalışını, fiyat endeksindeki artış ise son altı yılın üçüncü en yüksek fiyat artışını gösteriyor.

Meyve miktar endeksi, geçen yılın Mayıs ayına göre (yıllık) % -33.96 düşerken, fiyat endeksi ise geçen yılın Mayıs ayına göre (yıllık) % 22.28 arttı. Miktar endeksindeki bu düşüş, son altı yılın en yüksek miktar azalışını, fiyat endeksindeki artış ise son altı yılın üçüncü en yüksek fiyat artışını gösteriyor.

Aylık gerçekleşmeler aşağıdaki tablolardaki gibi değişti:

Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi; Mayıs ayında % 5.90 artarken, işlem fiyatı endeksi ise bir önceki aya göre % -36.72’lik azalış gösterdi.

Bir önceki aya göre sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimlerin seyri, genel olarak önceki iki yılla uyumlu oldu. Buna göre sebze işlem miktar endeksi Mayıs ayında % -0.45, fiyat endeksi ise % -45.74 azaldı. Son üç yılın Mayıs aylarında sebze miktar endeksleri giderek düşen bir artış gösterirken, bu Mayıs ayında doğrudan azalan bir işlem miktarı yaşandı. Sebze fiyat endeksleri ise Mayıs ayında son üç yıl boyunca düşüş eğilimi içerisinde bulundu.

Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Mayıs ayında % 84.84 artarken, işlem fiyat endeksi % -35.20 azaldı.

Antalya hallerinde işlem gören meyvenin 2021 yılı Mayıs ayı endeks değişimleri, miktarda ve fiyatta önceki iki yılın değişimleriyle uyumluluk gösterdi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Pakdemirli: "IPARD II Kapsamında Bu Yıl En Yüksek İlk Çeyrek Ödeme Performansı Gerçekleştirildi”Önceki Haber

Bakan Pakdemirli: "IPARD II Kapsamında B...

YİKOB Projesi Akhisar Kirazına Değer KatıyorSonraki Haber

YİKOB Projesi Akhisar Kirazına Değer Kat...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar