Şekerbank

Sarıbal: Zeytin Üreticilerinin Çığlığına Kulak Verin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sarıbal: Zeytin Üreticilerinin Çığlığına Kulak Verin
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Ege Bölgesinde 23, 24 ve 25 Ocak 2021 tarihlerinde etkili olan kar yağışı ve sonrasında oluşan don nedeniyle Bursa'nın Gemlik, İznik, Karacabey, Kestel, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Osmangazi ilçelerindeki zeytin ağaçlarının büyük zarar gördüğünü söyledi.

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Ege Bölgesinde 23, 24 ve 25 Ocak 2021 tarihlerinde etkili olan kar yağışı ve sonrasında oluşan don nedeniyle Bursa'nın Gemlik, İznik, Karacabey, Kestel, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Osmangazi ilçelerindeki zeytin ağaçlarının büyük zarar gördüğünü söyledi. Sarıbal, “Üreticilerin acilen desteğe ihtiyacı var. Ancak bugüne kadar üreticilerin yardım çığlığına kulak verilmedi” dedi.

Sarıbal, TBMM’de yaptığı basın açıklamasında, zeytin bahçeleri zarar gören çiftçiler ve ilçelerin ziraat odalarını ayrı ayrı ziyaret ederek bilgi aldığını aktardı. Son olarak Bursa’nın Kestel İlçesini ziyaret ettiğini belirten Sarıbal, Kestel Ziraat Odası’ndan aldığı bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı. “Bütün çiftçilerimiz gibi zeytin üreticileri de ciddi bir borç yükü altında. 2020 yılındaki ürünlerinden para kazanamadılar. Şimdi de böyle bir afet ile karşı karşıya kaldılar. 2021 yılı ürünlerini kaybetmiş durumdalar” diyen Sarıbal, şöyle devam etti:

“Örneğin, geçen hafta ziyaret ettiğim Kestel’de toplam 116 çiftçinin 274 parsel ve 1 milyon 250 dönüm zeytin bahçesi aşırı soğuklardan zarar görmüş. Diğer ilçelerdekiler gibi bu çiftçilerimiz de 2021 yılı ürünlerini büyük oranda kaybetmiş durumda.

Derhal bu çiftçilerin borçları faizsiz ertelenmeli. Borçlarının faizleri silinerek, kalan borçları uzun süreli olarak yapılandırılmalı.

Borçların ertelenmesi ve yapılandırılması yetmez. Ürünlerinin bakımını yapmak ve hayatlarını idame edebilmeleri için maddi destek verilmeli.

Örneğin 2020 ürünleri için verilen prim desteğinin arttırılması, dane desteği primi 1 TL olarak verilmesi bir çözüm olabilir. Zarar gören zeytin alanları için dekara destek verilebilir. Ayrıca zeytini zarar gören çiftçilerimizin üretime devam etmeleri için de ucuz kredi imkanı tanınmalı.

Ama her şeyden önce bütün bunları çok hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor.

Yetkililer, aşırı soğuklardan zarar gören bahçelerde gereken incelemeyi yaparak, oluşan zararı tespit etmeli ve çiftçiye gereken desteği hızlı bir şekilde vermeli.”

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri Şeker’de Genel Kurul HeyecanıÖnceki Haber

Kayseri Şeker’de Genel Kurul Heyecanı

Gıda ihracatçıları Uzak Doğu’da hedef büyüttüSonraki Haber

Gıda ihracatçıları Uzak Doğu’da hedef bü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar