Şekerbank

Samsun’da Kanola Tohumluk Dağıtımı Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Kanola Tohumluk Dağıtımı Gerçekleştirildi

Yağ bitkisi olan Kanola (Brassica napus), Kolza’nın ıslahı sonucu elde edilmiş kültür bitkisidir. Önceki yıllarda bitkide; canlılara zararlı olan Erüsik Asit ve Glukosinolat içermesi nedeniyle üretimi tercih edilmemiş olsa da yağı zararlı olmadığından insanlar ve çiftlik hayvanları için gıda maddesi olarak kullanılmaktadır.

Kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip Kanola, ilimizde kışlık olarak ve hububatlarla münavebe bitkisi olarak değerlendirilmektedir. Kanola, tanelerinde bulunan % 38- 50 yağ ve % 16- 24 protein ile önemli bir yağ bitkisi olup bitkisel yağ kaynağı olarak Ayçiçeği, Soya, Pamuk ve Yer Fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı almaktadır.

Eskiden Kolza olarak isimlendirilen çeşitlerdeki % 45-50 oranındaki Erüsik Asit içeriğinin ıslah çalışmaları ile % 0 düzeyine düşürülmesi Kolzanın yağ bitkisi olarak yeniden üretime alınmasını sağlamıştır. Önceki yıllardaki olumsuz düşüncelerin, söz konusu çalışmalarla değiştiği ve Kanola yağının hem dünyada hem ülkemizde kullanım alanlarının ve sanayisinin yaygınlaştığı bilinmekte olup; Türkiye'de bitkisel yağ açığını kapatmak amacıyla Kanola tarımının yaygınlaşması çalışmaları da sürmektedir.

Kanola, 2021 yılı itibarıyla ülkemizde 376.017 da alanda, ortalama 372 kg/ da verim ile 140 bin ton üretime sahip olup en fazla Tekirdağ Edirne ve Konya ilimizde üretilmektedir. 2021 yılında İlimizde ise 125 da alanda üretilen Kanola bitkisi, 350 kg/ da ortalama verim ile 438 ton üretime sahiptir.

Kanola için Bakanlığımızca verilen desteklere gelirsek, 2022 yılı destekleme birim fiyatları da; Mazot Desteği 20 TL, Gübre Desteği 8 TL, Havza Bazlı Fark Desteği 80 kr/ kg, Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 20 TL/ da olarak Bakanlığımız tarafından güncellenmiştir.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM: “Kanola bitkisi, özellikle son yıllarda yapılan ıslah ve agronomi çalışmaları sonrası yağ açığımızı kapatmak açısından stratejik bir bitki olarak görünmektedir. Bu minvalde Bakanlığımızca 1 Mart- 1 Nisan 2022 tarihleri arasında Tekirdağ İlinde Kanola bitkisinin bilinirliğinin artırılması ve Ülkenin yağ bitkisi açığını kapatmak amacıyla, arkadaşlarımızın da katıldığı bir çalıştay düzenlenmiştir.

Çalıştay sonucunda ekolojisi uygun olan illerde Bakanlığımız desteği ile Kanola Bitkisinin Bilinirliğinin ve Üretiminin YaygınlaştırılmasıÇalışmaları hız kazanmış ve ardından da Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce; Ondokuzmayıs, Atakum, Lâdik, Kavak, Havza, Bafra ve Vezirköprü olmak üzere toplam 7 İlçemizdeki 6.000 da alanda TAKEP talimatı kapsamında projelendirme yapılmıştır.

Kışlık hububat üretiminde münavebe ürünü olarak değerlendirilen Kanolanın mekanizasyona uygun tarımı ve pazar sorununun olmaması da bizim için önem arz etmektedir. Bu kapsamda; İlimiz Bafra İlçesinde 7 mahallede 5 çiftçimize toplam 820 dekar, Atakum İlçemizde 2 mahallede 2 üreticimize toplam 20 dekar, Ondokuzmayıs İlçemizde 5 mahallede 7 üreticimize toplam 140 dekar, Kavak İlçemizde 4 mahallede 15 üreticimize toplam 300 dekar, Havza ilçemizde 27 mahallemizde 95 üreticimize toplam 1660 dekar, Ladik İlçemizde 2 mahallede 6 üreticimize toplam 60 dekar olmak üzere 6 İlçemizde 130 üreticimize 3.000 dekar alanda üretimi yapılmak üzere 150 paket halinde ve toplamda 3000 da’lık alanda yapılacak şekilde tohumluk dağıtılarak 2022 yılı için üretim çalışmaları başlamıştır. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

İl Müdürü Sağlam, konuşmasının devamında: Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün tarımsal üretimin bitkisel üretim kısmında tohumluk desteklemesinin 3 yıldır devam ettiğini, Kanolanın da bölgemiz için Buğdaya münavebe ürünü olarak ayrıca önem arz ettiğini, yağlı tohumlu bitkilere olan ihtiyacımızı vurgulayarak; başlangıçta 3.000 dekarda gerçekleştireceğimiz Kanola Tarımının, sonraki yıllarda artarak devam edeceğini belirtmişlerdir.

            Törende bir konuşma yapan Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir de; Havza’nın tarım potansiyelinin özellikle yeni sulamaya açılan alanlarla birlikte önem kazanacağını, Buğdaya münavebe ürünü olan Kanala tarımının ve diğer tohumluk desteklemesinde Havza’nın ön plana çıktığını, bu minvalde hem Bakanlığımıza ve hem de emeği geçen herkese İlçe üreticileri adına teşekkürlerini belirtmişlerdir.

 3 Ekim 2022 tarihinde Havza İlçemizde düzenlenen söz konusu Kanola Tohumluk Dağıtım Törenine İl Müdürümüzün yanı sıra; Havza Belediye Sebahattin Özdemir, Havza Ziraat Odası Başkanı Çoşkun Genç,  ile siyasi parti temsilcileri ve İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden konu sorumlusu teknik personel, yanı sıra üreticiler katılım sağlamıştır.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gastronomi Konferansları, Adana’nın mutfak mirasına ışık tutacakÖnceki Haber

Gastronomi Konferansları, Adana’nın mutf...

Bafra Ovasında 8. çeltik hasadı etkinliğiSonraki Haber

Bafra Ovasında 8. çeltik hasadı etkinliğ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar