Şekerbank

Salihli Ziraat Odası Başkanı Aktürk:

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Salihli Ziraat Odası Başkanı Aktürk:
Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, birkaç gündür aralıklarla etkili olan fırtına ve dolu yağışının ekili tarım alanlarına büyük zarar verdiğini bildirdi.
Tofidass

Aktürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle Salihli'de aralıklarla ve bölge bölge etkili olan sağanak ile fırtına ve dolu yağışının ekinlere zarar verdiğini belirterek, üzüm, domates ve mısır gibi ürünlerde ciddi hasar oluştuğunu kaydetti.

Dolu yağışının Kemerdamları, Poyrazdamları, Adala, Kırdamları, Çapaklı, Gökçeköy ve Yağbasan Mahallelerinde etkili olduğunu anlatan Aktürk, "Birkaç gündür etkili olan dolu, sağanak ve fırtına nedeniyle çiftçinin zararı çok büyük. Üzüm bağlarında büyük zarara yol açarken, şiddetli rüzgar, yer yer üzüm bağlarının yatmasına neden oldu. Bağlarda yaşanan yatma olayı daha büyük zararlar verdi. Dolu yağışından dolayı üzümlerde patlama meydana geldi. Bu zarar bu şekilde kalmayacak. Üzümler çürümeye başlayacak ve salkımın tamamına zarar verecektir" diye konuştu.

- "Çiftçinin borçları ertelensin"

Salçalık domateste yaşanan düşük fiyatın ardından dolu yağışından domates tarlalarının da olumsuz etkilendiğini ve çiftçinin sıkıntısının bir kat daha arttığını ifade eden Aktürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolu yağışının olduğu bölgelerdeki domateslerde yüzde 30-40 zarar meydana gelirken, domateslerde ayrıca çürüme olayları olacaktır. Bu kalite kaybına yol açacak. Bu da domatesi nazla alan fabrikaların nazını artıracaktır. 2015 yılında don ve dolu yağışlarından dolayı üreticilerimizin zararı çok büyük. Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçları bir yıl uzatılmıştı. Bu sürenin 3 yıla çıkarılmasını istiyoruz. Artık siyasi belirsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Acilen çiftçinin borçlarına bir çözüm bulmalarını istiyoruz."

Oluşan zarar nedeniyle üreticinin masrafını karşılayamayacak düzeyde olduğunu söyleyen Aktürk, "Yağışla ve rüzgarla yatan bağların kaldırılması ayrı bir maliyet. Şu an üreticinin yaptığı masrafı, asmanın üzerindeki üzüm karşılamamaktadır. Meydana gelen zararın TARSİM tarafından karşılanmasını istiyoruz. Yatan bağları kaldırmak büyük maliyetler gerektiriyor. Bu zararında TARSİM kapsamına alınmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkesir Çiftçisine 12 Yılda 1,8 Milyar TL Hibe VerildiÖnceki Haber

Balıkesir Çiftçisine 12 Yılda 1,8 Milyar...

Alaplı'da Fındık Toplama Ücreti BelirlendiSonraki Haber

Alaplı'da Fındık Toplama Ücreti Belirlen...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar