Şekerbank

Sağlığımızın koruyucusu D vitaminiyle zenginleştirilmiş peynirler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sağlığımızın koruyucusu D vitaminiyle zenginleştirilmiş peynirler

Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Pandemi döneminde bağışıklığı güçlendirmenin önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Çünkü bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerin, virüslerle daha güçlü mücadele ettikleri bilinmektedir. Bu nedenle pandemi döneminde bağışıklığı güçlendirici besinler, besin destekleri, zenginleştirilmiş besinler konusunda toplumda bir ilgi ve farkındalık oluşmaya başladı” dedi. Garipağaoğlu, peynirin bağışıklık güçlendirici etkisi ile sağlığa yaptığı katkıya dikkat çekti.

Tüm dünyada etkili olan Koronavirüs salgınıyla birlikte sağlıklı beslenme ve bağışıklık sistemi hayatımızın en önemli konusu haline geldi. Bilim insanları  özellikle bağışıklığı destekleyici besinler ve tüketimlerine ilişkin uyarılarını sürdürüyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, sağlıklı beslenmek ve bağışıklığı desteklemek için beslenmede çeşitliliğe özen gösterilmesi gerektiğini, bunun için mutfağımızda, özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında sebze ve meyvelere, tam tahıllara, kuru baklagillere, ayran, yoğurt, cacık ve peynire sık yer verilmesi gerektiğini belirtti. Garipağaoğlu “Pandemiyle birlikte mutfağımızda tüketilen yiyecek ve içeceklerin dışında besin destekleri olarak bilinen ticari vitamin ve minerallere, bitkisel ürünlere ya da zenginleştirilmiş besinlere ilginin arttığını, bu konuda toplumda bir farkındalık oluşmaya başladığını vurguladı. Bu bağlamda ülkemizde ve dünyada insanlardaki D vitamini eksikliğine dikkat çeken Garipağaoğlu; gelişmiş ülkelerde süt, peynir gibi toplumun en çok tükettiği besinlerin D vitamini ile zenginleştirildiğini, raflarda yer aldığını ve tüketiciye sunulduğunu ifade etti. Ülkemizde de bu konuda devlet ve özel sektör düzeyinde güzel çalışmaların olduğunu, Muratbey Peynirlerinin D vitamini ile zenginleştirildiğini de sözlerine ekledi.

Peynirin insan sağlığı için eşsiz özellikleri

Prof. Dr. Garipağaoğlu, kahvaltı başta olmak üzere sofraların vazgeçilmezi olan peynirin, içeriği nedeniyle eşsiz bir besin olduğunu belirtti ve sağlık üzerine faydalarını şöyle sıraladı:

  • İçerdiği Kalsiyum, Fosfor, Sodyum ve Klorid mineralleri nedeniyle Osteoporoz ve özellikle çocuklarsa sık görülen diş çürüklerine karşı koruyucudur.
  • İçerdiği Konjuge Linoleik Asit (CLA) nedeniyle kanser ve damar tıkanıklığı hastalıklarına (inme) karşı koruyucudur.
  • İçerdiği kalsiyum ve mayalanma sırasında oluşan biyolojik olarak aktif peptidler, hipertansiyon, obezite ve insülin direncine karşı koruyucudur. 
  • Biyoaktif peptidler ayrıca antioksidan (yaşlanma, kanser, iltihaplanma vb önleyici), antimikrobiyal (enfeksiyon önleyici), antiproliferatif (hücre çoğalması ve büyümesini önleyici) özellik taşırken; kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, gibi önemli minerallerin emilimini de düzenler.   
  • Yağlı bir besin olması nedeniyle yağda eriyen vitaminleri (ADEK) vücuda kazandırır.

Ülkemiz genelinde D vitamini yetersizliği oranı: % 89

 D vitaminiyle zenginleştirilen besinlerin önemine dikkat çeken Garipağaoğlu, “Sağlık Bakanlığı tarafından 2017 yılında yapılan ve 2019 yılında yayınlanan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nda Ülkemizde D vitamin düzeyi normal olan bireylerin oranı sadece %10.9, yetersizlik oranı: %25.9, düşük ve çok düşük olma oranı ise sırasıyla: %44.7, %8.1 olarak rapor edilmiştir. Özetle ülkemizde toplam D vitamini yetersizlik ve eksiklik oranı: % 89.1’dir.  Önemli sağlık sorunları ile birlikte tüm dünyada “çağın pandemisi” olarak nitelendirilen D vitamini eksikliğinden korunabilmek için günümüzde birçok ülkede birçok farklı çalışma yürütülmektedir. Yürütülen çalışmalardan biri de besinlerin D vitamini ile zenginleştirilmesidir.  Zenginleştirmede toplumun temel besinleri olan ve en çok tüketilen ekmek, süt, peynir gibi besinler kullanılmaktadır. D vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren önemli besin ögelerinden biridir. Bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerin, virüslerle daha güçlü mücadele ettikleri bilinmektedir. Bu nedenle pandemi döneminde D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerin tüketilmesi önemlidir. Ülkemizde üretilen D vitamini ile zenginleştirilmiş peynirleri, gerek kahvaltıda, gerek diğer öğünlerde ve ayrıca sağlıklı atıştırmalık olarak günün her saati beslenmenizden eksik etmeyin” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
HEKTAŞ, tohum alanındaki yatırımlarına devam ediyorÖnceki Haber

HEKTAŞ, tohum alanındaki yatırımlarına d...

Küresel gıda fiyatları 12 ay sonra ilk kez düştüSonraki Haber

Küresel gıda fiyatları 12 ay sonra ilk k...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar