TOFİDAS

Rusya'dan Et İhracatında Hızlı Yükseliş: 2030 Hedefi 3,8 Milyar Dolar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya'dan Et İhracatında Hızlı Yükseliş: 2030 Hedefi 3,8 Milyar Dolar
Rusya'nın et ürünleri ihracatı 2024 yılında parasal bazda yüzde 25 artarak 2 milyar dolara ulaştı. "Agroeksport" verilerine göre, özellikle domuz eti ihracatında gözlemlenen bu büyüme, ülkenin 2030 yılına kadar 3,8 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaşma potansiyeli taşıdığını gösteriyor.
Tofidas Gübreler

Rusya Federasyonu'nun et ürünleri ihracatında 2024 yılında önemli bir büyüme kaydedildiği açıklandı. "Agroeksport" tarafından yayımlanan verilere göre, ülkenin et ürünleri dış satımı, parasal olarak yüzde 25 artışla 2 milyar dolara, miktar bazında ise yüzde 27 yükselişle 876 bin tona ulaştı. Bu artış, Rusya'nın küresel et piyasalarındaki konumunu güçlendirdiğine işaret ediyor.

Et Türlerine Göre İhracat Performansı

2024 yılı içerisinde, koyun ve keçi eti dışındaki tüm et türlerinde ihracat hacminde artış yaşandı. Koyun ve keçi etinin ihracatı yüzde 2,4 düşüşle 41 milyon dolar seviyesinde kalırken, sığır eti ihracatı yüzde 22 artarak 245 milyon dolara çıktı. İşlenmiş et ürünlerinin dış satımı ise yüzde 23'lük bir yükselişle 244 milyon dolara ulaştı.

Bu büyümenin motoru ise domuz eti oldu. Domuz eti ihracatında yüzde 42'lik kayda değer bir artış görülürken, kümes hayvanları eti ihracatı yüzde 16 ile en az artış gösteren kategori oldu. Ancak, kümes hayvanları eti, 2024 yılında 820 milyon dolar ile Rusya'nın toplam et ihracatında en büyük payı korumaya devam ediyor. Sektör kaynakları, domuz eti üreticilerinin aksine, kümes hayvanları yetiştiricilerinin yeni pazarlara girişte uluslararası rekabet ve yerel koruma önlemleri nedeniyle daha fazla güçlük yaşadığını belirtiyor.

2030 İhracat Hedefi ve Potansiyel Pazarlar

"Agroeksport" tarafından yapılan projeksiyonlara göre, Rusya'nın toplam et ürünleri ihracatının 2030 yılına kadar 3,8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu hedefe ulaşmada kümes hayvanları etinin yüzde 38 (1,5 milyar dolar), domuz etinin yüzde 34 (1,3 milyar dolar) ve sığır etinin yüzde 19 (722 milyon dolar) paya sahip olması öngörülüyor.

Rus et ihracatı için gelecekteki stratejik pazarlar arasında Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca Çin, Vietnam, Sırbistan, Suudi Arabistan, İran, Filipinler, Malezya ve Hong Kong gibi ülkelerin de potansiyel büyüme alanları olduğu kaydedildi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yüzde 50 Hibeli Yeni Seracılık Dönemi BaşlıyorÖnceki Haber

Yüzde 50 Hibeli Yeni Seracılık Dönemi Ba...

Uluslararası Buğdayda Fiyatlar Yükseliş Eğiliminde!Sonraki Haber

Uluslararası Buğdayda Fiyatlar Yükseliş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar