ENBİR

Manisa'nın 150 Yıllık Ata Tohumu Emcelli Biberi Üreticiye Kazandırıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Manisa'nın 150 Yıllık Ata Tohumu Emcelli Biberi Üreticiye Kazandırıyor
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Sarıgöl ilçesindeki coğrafi işaret tescilli Emcelli Biberi üretim alanlarını ziyaret ederek hasat çalışmalarını yerinde inceledi. Ata tohumundan yetiştirilen ürünün üretim süreci, verim durumu ve pazarlama koşulları hakkında üreticilerden bilgi alan Karayılan, coğrafi işaretli ürünlerin korunması ve sürdürülebilir üretimin desteklenmesine yönelik çalışmaların devam edeceğini söyledi.

MANİSA — Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Sarıgöl ilçesi programı kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen Emcelli Biberi'nin üretim alanlarını ziyaret ederek hasat çalışmalarını yerinde inceledi. Karayılan, üreticilerden yetiştiricilik süreci, verim durumu ve pazarlama hakkında bilgi aldı.

Karayılan'a inceleme ziyaretinde İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli ile Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Akar da eşlik etti. Heyet, Emcelli Mahallesi'ndeki seralarda yürütülen hasat çalışmalarını üreticilerle birlikte değerlendirdi.

Üretici, yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirttiği Emcelli Biberi'nin ata tohumuyla yetiştirilmeye devam edildiğini ifade ederek, yerel genetik mirasın korunmasına önem verdiklerini söyledi. Üretici, ata tohumunun gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla üretime aynı tohum materyaliyle devam ettiklerini dile getirdi.

Ziyaret sırasında yapılan açıklamalara göre üretici, 2026 yılı üretim sezonunda ilk fidelerin 21 Ocak'ta yaşanan soğuk hava nedeniyle zarar gördüğünü, ardından yeniden dikim yapıldığını ve ürünün Mayıs ayı başında pazara sunulduğunu belirtti.

Üretici, Emcelli Biberi'nin sezonun ilk satışlarında kilogram fiyatının 400 lira olduğunu, ziyaret tarihi itibarıyla ise 200 lira seviyesinde işlem gördüğünü ifade etti. Böylece sezon başına göre ürün fiyatında yaklaşık yüzde 50'lik bir gerileme yaşandığı görüldü.

Verim konusunda da bilgi veren üretici, serasında yaklaşık 1.500 kilogram ürün elde ettiğini söyledi. Ancak bu miktarın hangi üretim alanına veya sera büyüklüğüne ait olduğu paylaşılmadığından resmi verim ortalaması olarak değerlendirilmiyor.

Karayılan ise ziyaret sırasında yaptığı değerlendirmede, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin sahadaki çalışmalarını yerinde görmek amacıyla üreticileri ziyaret ettiklerini belirterek Tarım ve Orman Bakanı'nın selamlarını da üreticilere iletti. Resmî tatil olmasına rağmen Alaşehir ve Sarıgöl'de üzüm bağları ile biber üretim alanlarını ziyaret ettiklerini ifade eden Karayılan, üreticilere emekleri dolayısıyla teşekkür etti.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada da Emcelli Biberi'nin yetiştiği mahalleden adını aldığı, kendine özgü acılığı, parlak rengi ve lezzetiyle Manisa ve çevresinde tanındığı belirtildi. Açıklamada, coğrafi işaret tescilinin ürünün katma değerini artırdığı, yerel genetik kaynakların korunmasına katkı sunduğu ve bölge üreticilerine ekonomik değer sağladığı vurgulandı.

İl Müdürlüğü, coğrafi işaretli ürünlerin korunması, ata tohumlarının gelecek nesillere aktarılması ve sürdürülebilir tarımsal üretimin desteklenmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü bildirdi.

TARIM PUSULASI HABER MERKEZİ

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP'li Gürer: Borç Nedeniyle 18 Bin 557 Çiftçinin Elektriği KesildiÖnceki Haber

CHP'li Gürer: Borç Nedeniyle 18 Bin 557...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar