Şekerbank

Patates Üretimini Artırma Faaliyetlerine Yönelik Eğitim Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Patates Üretimini Artırma Faaliyetlerine Yönelik Eğitim Düzenlendi
Tofidass

Sertifikalı Patates Tohumluğu Kullanımını Teşvik Projesi kapsamında Çankırı'daki patates üreticilerinin ve teknik personelin bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Uzmanları Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer GÜÇ ve Ziraat Yüksek Mühendisi Cem Serdar CERİT tarafından Patates Tarımı konusunda eğitim verdi.

Eğitimde Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer GÜÇ patatesin  iklim, sıcaklık, toprak istekleri, dikimi, yabancı ot kontrolü, sulama, gübreleme, hasat, depolama ve tohumluk patates üretimi ile patateste   görülen   fungal, bakteriyel, virüs hastalıkları ve zararlıları hakkında bilgiler verdi. Çankırı ili  patates tarımında alan olarak  fazla büyük olamamasına   ve büyük üretim yapan  illere nazaran dezavantajlı olmasına rağmen hastalıklardan ari olması nedeniyle diğer ilere nazaran avantajlı olduğunu ve  üreticilerin ekim alanlarına  sertifikalı tohum ekmelerini  söyledi.

Eğitim sonrası bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman ÇAKIR “Bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada insanoğlunun besin ihtiyacının karşılanmasında buğdaydan sonra en patates gelmektedir. İlimizde 2015 yılında yaklaşık 3000  dekar  alanda Patates üretimi yapılmıştır.

Bu nedenle patates üretimini artırmak amacı ile  İl Müdürlüğümüzce İl Özel İdaresi desteği ile çiftçilerimize  Sertifikalı Patates Tohumluğu Kullanımı Teşvik Projesi uygulamaya konmuştur. Proje kapsamında yüzde 30 İl özel idaresi desteği ve yüzde 70 Çiftçi katkısı sağlanarak  2016 yılında Merkez, Orta, Yapraklı ve  Korgun ilçelerinde toplam 51 Ton , Agria cinsi sertifikalı patates tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Çankırı da sağlıklı ve kaliteli patates yetiştirmekteyiz. Biz Çankırı’da Babaannelerimizin tükettiği tat ve lezzette Patates üretimini gerçekleştirmekteyiz.

Bizler belki Niğde, Nevşehir, Afyon, Sivas, Erzurum kadar patates üretin alanımız yok ancak İlimizde dar alanda yaptığımız ve doğal olarak ürettiğimiz  patateslerle, hem ilimiz hem bölgemizde sağlıklı patates tüketimi gerçekleştirilecektir.

Ayrıca Yapraklı İlçemiz Sağcağız Köyünde İl Müdürlüğümüzce yürütülecek bir demonstrasyon alanı oluşturularak Toprak Analizine dayalı gübreleme yapılarak verim kalite ve diğer unsurlarıyla kıyaslamalar yapılacaktır.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ceviz Yetiştiricilerine Yönelik Budama Eğitimi VerildiÖnceki Haber

Ceviz Yetiştiricilerine Yönelik Budama E...

TMO'da 5 yönetici 'Paralel Yapı'dan görevden alındıSonraki Haber

TMO'da 5 yönetici 'Paralel Yapı'dan göre...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar