Şekerbank

Patates Mildiyösü Mücadelesi Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Patates Mildiyösü Mücadelesi Devam Ediyor

Türkiye Patates üretiminde 3. sırada bulunan Afyon ilinde patates mildöyü hastalığına karşı bilgilendirme ve mücadele çalışmaları devam ediyor. Konuyla ilgilil açıklamada bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Acar;

   ''Yaklaşık 500 bin tonluk patates üretimi yapan Afyon ilimizde , üretim miktarı yönünden Türkiye 3. sü olan mayıs-Haziran aylarında gerçekleşen yoğun yağışlar sonrasında, İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından yapılan incelemelerde patates üretiminin alanlarının genelinde mantari hastalıkların yayılmaya başladığı görülmüştür.

   İlimizde erkenci olarak yetiştirilen "Marabel" gibi çeşitlerde yumruya inecek zamanı bulamadan hasat başlamış olup, erkenci çeşitlerde verim kaybının %12 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Ancak "Melody", "Agria" gibi geççi çeşitlerde üretim sezonu daha uzun olduğundan, hastalığın tahribat riski de artmaktadır. Bu nedenle;

    Hastalıkla mücadelede kültürel tedbirlerin yanı sıra kimyasal ilaçlamanın da önemi yüksektir. Uygun ilaçların, uygun zamanda, uygun aletle ve uygun dozda kullanılması ile ürünlerimizi korumak mümkündür. Bu konuda çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi amacıyla, eylem planı organize edilmiş ve patates üretiminin yoğun yapıldığı Merkez Nuribey, Salar köyleri ile, Şuhut, Sandıklı ve Dinar ilçelerinde "Patates Mildiyösü İle Etkin Mücadele" konulu eğitim programları düzenlenmiştir.

  İl Müdürlüğümüz uzman personellerince hazırlanan İl genelinde sürecek bu eğitim planını başlatmak amacıyla ilk aşamada Şuhut Karaadilli Beldesi ve Atlıhisar köylerine giderek patates ekiliş alanlarında incelemelerde bulunmuş, aynı günün akşamında çiftçilerimizin geniş katılımıyla slaytlar eşliğinde bilgilendirme toplantısı yapmışlardır. Toplantının çok verimli geçtiğini söyleyen üreticiler; bu tür toplantıların artmasını istemiş, bundan sonra patates mildiyösü hastalığı ile daha bilinçli ve etkin mücadele edeceklerini belirtmişlerdir. Çiftçilerimizin İl Müdürlüğümüz uzman personellerinin düzenlemiş oldukları eğitim toplantılarına katılmalarını ve patates mildiyösü hastalığıyla ilgili gerek ilaç tavsiyeleri gerekse kültürel tedbirlere uymaları durumunda kışlık patateste verim kaybının yaşanmayacağını dolayısıyla kaliteli, verimi yüksek, hastalıktan ari bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum'' dedi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Özlem Tekin köy hayatına döndü!Önceki Haber

Özlem Tekin köy hayatına döndü!

Bursa'da Patlıcan Üreticisi, Taban ve Tavan Fiyat Uygulaması İstiyorSonraki Haber

Bursa'da Patlıcan Üreticisi, Taban ve Ta...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar