Şekerbank

Organik tavuk bulamayınca tavuk çiftliği kurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Organik tavuk bulamayınca tavuk çiftliği kurdu
Tofidass

Batman’da gittiği market ve kasaplarda organik tavuk bulamayan bir girişimci organik bir bahçede tavuk çiftliği kurdu. 

Hasankeyf ilçesine 10 kilometre uzaklıkta modern bir tesis ve bahçede köy tavuğu çiftliği kuran İbrahim Alkaş, beslediği tavukların yumurtasını her gün marketlere satıyor. Alkaş, kurduğu tavuk çiftliğinde 2 bin köy tavuğu bulunuyor ve günlük ortalama bin 100 yumurta elde ediyor. 

Köy tavuklarını kışın nar ile besleyen Alkaş, diğer mevsimlerde ise tavuklara üzüm, elma gibi ürünler yediriyor. Alkaş, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, organik ürün meraklısı olduğunu ifade ederek, bundan dolayı böyle bir işe başladığını kaydetti.

ORGANİK TAVUK VE YUMURTA İÇİN ÇİFTLİK KURDU

Alkaş, son zamanlarda marketlerde satılan ürünlerin hormonlu olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Ben zaten doğa ile hayvanlarla iç içe olmayı seviyorum. Şu an sevdiğim iş ile uğraşıyorum. Bu işe olan merakım daha öncede vardı. Doğal olan her şeyi severim. Ama bakıyorum özellikle bizim halkımız doğallığa hiç önem vermiyor. Daha doğrusu bilinçlenmesi lazım. Bende insanlarımızı bilinçlendirmek amacı ile bir adım attım. Sadece tavuk değil, doğal olan her şeye insanlarımızın yönelmesini istiyorum. Şu an elimde 2 bin tane tavuk var. Ben bunu geliştirmeyi düşünüyorum ve sadece tavuklarla sınırlı kalmayı düşünmüyorum. Bunun yanında kaz, ördek, hindi gibi organik olabilecek her şeyi besleyeceğim.”

'BURAYI BİR ORGANİK PARKA DÖNÜŞTÜRMEYİ DÜŞÜNÜYORUM'

Mevcut 25 dönüm araziyi bir organik parka dönüştürmeyi düşündüğünü anlatan Aklaş, şöyle devam etti: “Onun içinde şu an elimde yeteri kadar imkan yok. Eskiden 40 günde tavuk gelişirdi şu an onu 28 güne düşürdüler. Bu hastalıkların yüzde 80’i bu hormonlu tavuklardan kaynaklanıyor. Halkımıza da ricam bunu elinizden geldiğince tüketmeyin. Bu tavukları yemeyin, çocuklarınıza yedirmeyin. Marketten alıyordum bir tavuğu eve geliyordum bir tavuk nasıl bu hale geliyor. Yani onu düşündüm ve ondan sonra zaten ben tüketmiyordum. Çok nadir alırdım. Günlük 2 bin tavuktan bin 100 yumurta alıyoruz. Bizim tamamen doğal şartlarda beslediğimiz için verimimiz düşük ama yumurtalarımız yüzde yüz doğal ve organiktir. Bu yumurtları marketlere ve evlere satıyorum. İl dışından da talep alıyorum ama tavuk sayısı az olduğu için gönderemiyorum.”

'BÜTÜN TAVUKLAR TEK TEK AŞILANIYOR'

Çiftliğin veteriner hekimi ve aynı zamanda Teknikerler Birliği Veteriner Sağlık Komisyonu Başkanı Nimetullah Durmaz ise şunları kaydetti: “Aile hekimi nasıl bir ailenin korucu hekimliğini yapmaktaysa bizde aynı bu şekilde bu çiftliğin kurucu hekimliğini yapmaktayız. Bütün tavuklarımız tek tek aşılanmaktadır. Bu şekilde hastalığın önüne geçmekteyiz. Tavuklarımıza şu ana kadar hiçbir hastalık bulaşmadı. Bütün hastalıklara karşı ne aşı gerekiyorsa tümü tarafımız tarafından yapılmaktadır. Tarım Bakanlığı'nın bu konuda bir eksikliğinin olduğunu zannediyorum. Tarım Bakanlığı kanatlı hayvan sektörüne destek vermeli ve bu alandaki arkadaşlarımıza da gerekli kredi ve hibe şeklinde ödemelere yapmasını tavsiye etmekteyiz."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sıcaktan etkilenen hayvanlar için gölgelikÖnceki Haber

Sıcaktan etkilenen hayvanlar için gölgel...

“Pazaryeri Boncuğu”nun rekoltesinde artış bekleniyorSonraki Haber

“Pazaryeri Boncuğu”nun rekoltesinde artı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar