Şekerbank

Meralardan Elinizi Çekin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tofidass

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla görüşülen kanun tasarısında 11’nci madde üzerine konuşma yaptı. Konuşmasında meraların önemine vurgu yapan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, mera alanlarının hayvanlar için önemli ve ana beslenme kaynağı olduğunun altını çizdi. Anayasa'ya meraları korumakla ilgili hüküm koyulduğunu ancak AKP hükümeti tarafından meralara ciddi bir tahribat yapıldığını, yatırım ortamı yapmak adına mera alanlarının nasıl acımasızca talan edildiğini ve meralarımızı kaybettiğimiz için de hayvan ithalatı yapıldığını TBMM Genel Kurulu’nda anlattı.

41 Milyon Hektar Alan Yok Edildi
Son elli yılda Türkiye 41 milyon hektar alanın yok edildiğini dile getiren CHP’li Gaytancıoğlu, “şu an TÜİK verilerine göre 13 milyon hektar ama TÜİK nedense yedi sekiz yıldan beri mera rakamlarını güncellemiyor. Bize gelen bilgiler, birçok sivil toplum, meslek kuruluşu ve üniversitelerle birlikte yaptığımız çalışmalar 8,5 milyon hektara düştüğünü söylüyor yani meralarımızı kaybediyoruz arkadaşlar. Bu, bedava yem kaynağı. Meralarımızı kaybettiğimiz için de dünyadan hayvan ithalatı yapıyoruz. Niye? Ucuz olduğu için. Hâlbuki yanımızda bedava yem kaynağımız var ama siz ciddi anlamda meralara saldırıyorsunuz. "Buradan yol geçecek." diyorsunuz, kamu yararı kararı çıkartıyorsunuz, yol geçiyor, 3 bin, 4 bin dönümlük mera da gidiyor. Oradaki hayvanlar ne oluyor? Oradaki hayvanlar da satılıyor, köyden kente insanlar göç ediyor. Hâlbuki gelişmiş ülkeler o meraları koruyorlar. Tel örgülerle değil elektrikli tellerle çeviriyorlar, 8 voltluk, hayvanlar aşırı otlamasınlar diye ciddi anlamda da bakıyorlar meralarına. Yani hayvan her gün aynı yerde otlamıyor, farklı farklı yerlerde otlasın, o meralarda hiç ot eksilmesin diye gözü gibi bakıyorlar. Siz ne yapıyorsunuz? Bir yasa çıkartıyorsunuz, diyorsunuz ki: "Ey yatırımcı, gel bakalım yirmi yıllık ot parasını ver, mera senin olsun." Böyle şey olur mu arkadaşlar? Bize anlatıyorsunuz, diyorsunuz ki: "Ya köylüler de alabilir." Köylü de para mı var mera alsın?” açıklamalarında bulundu.

Siz Gelecek için Değil, Bugün İçin Yaşıyorsunuz
Konuşmasında Kanal İstanbul Projesine de değinen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu şu ifadelere yer verdi;

“20 bin dönüm mera alanı yok olacak. Yani siz geleceği görmüyorsunuz, sadece bugün için yaşıyorsunuz. Gelecekte bizim çocuklarımız hiç beslenmeyecekler mi? Sağlıklı beslenmeyecekler mi? Tabii ki ot yemeyecekler, hayvanlar ot yiyecek ama biz de o hayvanları yiyeceğiz. Niye başka ülkelerin çiftçilerine muhtaç kalalım? Bakın, Brezilya'dan gemilere koydunuz hayvanları, hayvanlar perişan bir vaziyette. "Ben Türkiye'ye gelmem." diyor hayvanlar, çevreciler de göndermek istemiyor. Ya biz hâlâ ısrarla başka ülkelerin çiftçilerini zengin etmeye çalışıyoruz. Bunun yanında, üstünü örttüğünüz eshericia coli'li hayvan ithalatı da yaptık. Et ve Süt Kurumu aracılığıyla gittiniz Bosna-Hersek'ten ciddi kontroller yapmadan hayvan ithalatı yaptınız, bir an önce soktunuz, Kapıkule'de bir daha numune alındı, eshericia coli. Yani çok ciddi üreyen, insan sağlığına zararlı bir bakteri olduğu da ortaya çıktı. Bunları beş ay sonra imha tutanağı koydunuz. Bunlara gerek var mı? Neden biz meralarımızı korumayalım? Neden tarıma destek vermeyelim? Neden gidiyorsunuz baz istasyonlarını meraların üzerlerine koymaya çalışıyorsunuz? Beşinci sınıf, altıncı sınıf veya hiç tarım toprağı olmayan yerler boşken siz niye böyle bir yöntem izliyorsunuz? Başka yerlerde yatırım yapacak yer yok mu? Meralardan elinizi çekin, çiftçinin cebinden elinizi çekin.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer: Patates depoda çürümek üzere, teşvik ne zaman?Önceki Haber

Gürer: Patates depoda çürümek üzere, teş...

Meteoroloji'den uyarı! Oraya çok kuvvetli yağacak...Sonraki Haber

Meteoroloji'den uyarı! Oraya çok kuvvetl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar