Şekerbank

Kötü hava koşulları Ekim ayı gıda fiyatlarında artışa neden oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kötü hava koşulları Ekim ayı gıda fiyatlarında artışa neden oldu
Şeker ve palm yağı stoğundan kaynaklanan endişeler artışın başlıca sebebi oldu, tahıl fiyatları ise sabit seyrediyor.
Tofidass

Hava koşulları şeker ve palm yağı stoklarını etkileyerek Ekim ayında temel gıda ürünlerinde fiyatların artmasına neden oldu.

FAO Gıda Fiyatları Endeksi Ekim’de bir önceki ayın değerinden yüzde 3.9 artış göstererek yaklaşık 162 puan oldu. Bununla birlikte, Ekim ayı puanı geçen senenin değerinden hala yüzde 16 daha düşük görülüyor.

FAO, en son yayınladığı “Tahılın Arz ve Talep Durumu”raporunda, Ekim 2015 öngörüsünü küresel tahıl üretimiyle birlikte yeniledi. Şu andaki üretimin geçen senenin rekor düzeyinden yüzde 1.1 düşüş kaydederek 2.53 milyar ton olacağı öngörülüyor.

Hindistan ve Ukrayna’daki mısır üretimi genellikle kötü hava koşullarından dolayı beklentilerin  bir kısmını karşılayabildi. Tayland’daki kuraklık mevsimsel pirinç üretiminde düşüşe neden oldu. Bununla birlikte; küresel buğday üretimi öngörülerdeki artışın nedeni olarak Avrupa Birliği’nde beklentilerin üzerindeki fazla üretime dikkat çekiliyor.

Küresel buğday stoklarının son 15 senenin en yüksek düzeyine gelmesiyle birlikte, küresel tahıl tedariği tatmin edici düzeylerde seyrediyor.

Kuraklık ve yağmur şeker fiyatlarını yükseltti

FAO’nun Şeker Fiyatları Endeksi, Eylül’deki değerinden yüzde 17.2 puan arttı.  Artışın nedeni şeker kamışı yetişitiriciliğinin yaygın olduğu Brezilya’daki aşırı yağışlarla birlikte Hindistan ve Tayland’daki kuraklık olarak gösteriliyor. Şubat’tan beri düşüş halinde seyreden şeker indeksi bu nedenle keskin bir sıçrama yaptı.

El Niño’nun yarattığı endişelerden dolayı gelecek sene Endonezya’da palm yağı üretimi tehlikeye girmesi ve yine kötü hava koşullarından kaynaklanan Brezilya’da soya fasulyesi üretimindeki yavaşlamadan dolayı FAO’nun Bitkisel Yağ Üretimi Endeksi 6.2 puan yükseldi.

Yeni Zelanda’da süt üretimindeki düşüşten kaynaklanan endişeden dolayı Süt Fiyatları Endeksi Eylül ayında yüzde 9.4 artış gösterdi. Et Fiyatları Endeksi ise sabit seyrediyor.

Kurak hava koşullarının etkildiği Rusya Federasyonu’nun güney bölgeleri ve Ukrayna’daki buğday üretimi Tahıl Fiyatları Endeksi’nde yüzde 1.7’lik küçük bir artışa neden oldu.

FAO Gıda Fiyatları Endeksi ticaretle ilişkili bir endeks olarak uluslararası piyasalarda tahıl, et, sür ürünleri, bitkisel yağ ve şeker olmak üzere beş temel gıda grubundaki fiyatları takip ediyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ADAÇAYININ ŞİFALARI ARTIYORÖnceki Haber

ADAÇAYININ ŞİFALARI ARTIYOR

Sindirimi kolaylaştıran elma iksiriSonraki Haber

Sindirimi kolaylaştıran elma iksiri

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar