Şekerbank

KKYDP Desteği ile Lisanslı Depoculuk Tesisi Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KKYDP Desteği ile Lisanslı Depoculuk Tesisi Açıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi maksadı ile uygulanmakta olan Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında Şabanözü İlçesinde tamamlanan, Çankırı Un A.Ş.'ye ait Çelik Silo Tesisi düzenlenen törenle açıldı.
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi maksadı ile uygulanmakta olan Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında Şabanözü İlçesinde tamamlanan, Çankırı Un A.Ş.'ye ait Çelik Silo Tesisi düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine, Çankırı Valisi Vahdettin ÖZCAN, Şabanözü Kaymakamı Cevdet BAKKAL, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman ÇAKIR, Kurum amirleri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çankırı Un A.Ş. Müdürü Şeref ÇINAROĞLU'nun açılış konuşması ile başlayan törene ilgi büyüktü. ÇINAROĞLU'nun konuşmasının akabinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman ÇAKIR konuşma yaparak yatırım projesi hakkında bilgiler verdi.

"Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar Bakanlığımızca Kırsaldaki ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi, verimliliğin artırılması, tarım ve sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulmasını sağlamak için başlatılan bir programdır.

İlimizde 2006 yılından bu yana uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında; 2006-2014 yılları arasında teknoloji yenileme, kapasite artırımı ve yeni tesis olmak üzere 27 yatırım projesi tamamlanmıştır. Bu yatırımların yatırım tutarı 12.429.117 TL' dir. Bakanlığımızca bu yatırımlara destek amacıyla karşılıksız verilen hibe miktarı ise 5.891.635 TL dir. Desteklediğimiz bu 27 proje ile 248 kişilik istihdam sağlanmıştır.

2015 yılında ise 3 adet ekonomik yatırım için sözleşme imzalanmış bu yatırımların tutarı ise 5.825.124 TL olup, hibe miktarı ise 2.212.583 TL dir. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi dışa bağımlılığı azaltacağı gibi yüksek katma değer sağlamak suretiyle milli ekonomiye katkı sağlamakta, üreticilerin gelirlerini ve rekabet düzeylerini artırmakta ve aynı zamanda kırsalda refah artışını da sağlamaktadır.   

Bugün burada açılışını yapacağımız Çankırı Un A.Ş.'ye ait bu tesis kendi öz kaynakları ile yapmış oldukları tesis ile birlikte toplam 20.000 ton kapasiteli düztabanlı çelik silo yatırımıdır. Bu yatırımın toplam tutarı 800.000TL olup, hibe miktarı 400.000 TL'dir. Yine aynı firmamıza daha kaliteli un üretimi gerçekleştirmek amacıyla teknoloji yenileme ve kapasite artırımı için 283.637 TL'lik hibe ödemesi yapılmıştır. Ve halen aynı firmanın tohum eleme ve depolama tesisi projesine ilişkin projesi onaylanmış hibe sözleşmesi imzalanmıştır. Bu projemizin de toplam tutarı 2.425.167 TL olup, bu kapsamda ödenecek olan hibe tutarı 1.212.583 TL'dir. Bu çelik silolarda kendi ihtiyaçları olan hububatları depolama yapabilecekleri gibi aynı zamanda lisanslı depoculuk faaliyetleri de gerçekleştirilecektir" dedi.

Lisanslı depoculuk hakkında katılımcılara bilgiler veren İl Müdürü ÇAKIR konuşmasının devamında; "Lisanslı depoculuk ülkemizde yeni gelişen bir sektör olup, 2005 yılında yayınlanan 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ile uygulamaya girmiştir. Lisanlı depoculuk kısaca ürün bankacılığı olarak bilinen bir sistem olup, depolamaya uygun nitelikte olan, standardize edilebilen temel ve işlenmiş tarım ürünleri, Hububat, Baklagiller, Yağlı Tohumlar gibi tarımsal ürünlerin depolanması hususunda ürünün varlığına ve kalitesine güvence verecek bir sistemdir. Lisanslı depoculuk sistemi çok geniş bir çalışma alanı ile yeni bir sektör olup hem üreticiler açısından hemde müteşebbis açısından çok büyük artıları ve girdileri olan bir faaliyet alanıdır. Faaliyete başlayacak olan bu tesis İlimize ve Bölgemize hizmet sağlayacaktır. Açılacak olan bu tesisin İlimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlı olması temennisiyle yatırımın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür eder, saygılarımı sunarım" dedi.

Sonrasında kürsüye teşrif eden Çankırı Valisi Vahdettin ÖZCAN ''Çankırı'mızda proje üretildiği takdirde güzel işler yapılabildiğine dikkat çekerek, ilimizin cesur ve girişimci ruhuna sahip müteşebbislere ihtiyacı olduğunu söyledi. Konuşmalarının devamında;" Göreve geldiğim 2011 yılında Çankırı İl genelinde mevcut çelik siloların toplam kapasitesi 5 bin ton iken bugün ise 30 bin ton T.M.O. 20 bin ton Çankırı Un AŞ. ve 15 bin ton Türkcanlar AŞ olmak üzere ilimizin toplam kapasitesi 70 bin tona çıkmış bulunmaktadır. Şabanözü İlçesi sanayileşmiş hali ile bizim için önem arz ediyor. Çalışıp proje üretebilenlerin kaçınılmaz başarıları ve akabinde haklı gururlarına bugün tanıklık ediyoruz. 20 bin ton kapasiteli Çelik Silo tesisini Şabanözü ve Çankırı'mıza kazandırdıkları için, Projede emeği geçen paydaşlardan, hizmet heyecanı hiç bitmeyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman ÇAKIR, Şabanözü İlçe Kaymakamı Cevdet BAKKAL ve Çankırı Un A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin ÇULHA'ya huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmaların bitiminde tesisin açılışı yapılarak tesisler gezildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kahraman: 'Kapım Üreticiye Hep Açık'Önceki Haber

Kahraman: 'Kapım Üreticiye Hep Açık'

Ceviz Yetiştiriciliği Kursu BaşladıSonraki Haber

Ceviz Yetiştiriciliği Kursu Başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar