Şekerbank

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Keneler Tarafından Taşınan Virüsün Tehdidi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Keneler Tarafından Taşınan Virüsün Tehdidi
Tofidass

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Ercan Ödül, ülkemiz ve bölgede görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. 

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Ödül yaptığı açıklamada, “Ülkemiz ve bölgemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA), keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır durumlarda kanama gibi belirtiler ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir hastalıktır” dedi.

“Yerleştikleri canlıların kanlarını emerek hayatta kalabilen eklem bacaklılar olan kenelerin tüm dünyada 200’ün üzerinde hastalık etkenine vektörlük yaptığı bilinmektedir. Bu hastalıklar arasında yer alan Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) 2002 yılından itibaren ülkemizde özellikle Kelkit Vadisi diye adlandırılan Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Tokat, Amasya ve Çorum illerinde insan sağlığını tehdit etmekle birlikte ülkemizin yedi coğrafi bölgesinde de tespit edilmiş bir tür olduğu unutulmamalıdır. Bölgemizde en son 12 Nisan’da Erzurum Oltu İlçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir." diye konuştu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının önlenmesinde bireysel tedbirler ile evcil hayvanların düzenli kene mücadelesinin yapılmasının oluşturduğunu belirten Ödül, şöyle konuştu: “Bireysel önlemler kapsamında; özellikle riskli bölgelerde bulunan vatandaşların park, bahçe, tarla gibi her türlü araziye çıktıklarında açık renkli elbise giyinmeleri, çorapları paçalarının üzerine çekmeleri, elbiselerine repellent (kene uzaklaştırıcı etkenli ilaç, kimyasallar vs.) uygulamaları ve ev dönüşlerinde tüm vücudun kene yönünden kontrol edilmesi yer alır. Vücut üzerinde kan emen kene tespit edilmesi halinde kenenin en kısa sürede çıkarılması önem taşımakla birlikte çıplak elle dokunulmadan çıkarılması ve kene çıkarıldıktan sonraki süreçte kişinin kendini takip etmesi, ateş, baş ağrısı ve diğer gribal belirtiler görülebilmesi ihtimali göz önünde bulundurulması gerektiğinden ivedilikle en yakın sağlık kuruluşu ile irtibata geçilmelidir. Kırım Kongo Kanamalı ateşinde erken teşhis ve tedavinin hayati öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Evcil hayvanların üzerinde veya çevresinde bulunan kenelerin akarisitler ile kontrol altına alınması kene kaynaklı hastalıkların ortadan kaldırılması için insan-evcil hayvan temas riskinin de azaltılacaktır. Sonuç olarak; Kırım Kongo Kanamalı Ateşi bakımından kene mücadelesinin temelini; alınabilecek bireysel tedbirler ile evcil hayvanların kene mücadelesi amacıyla veteriner hekimler tarafından yürütülecek bilinçli paraziter mücadele uygulamaları ile mümkündür.”

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yerli üretim ceviz ve bademde yaşanan zorluklar ile çözüm önerileri bu fuarda konuşulacakÖnceki Haber

Yerli üretim ceviz ve bademde yaşanan zo...

Ayçiçeğinde tohumun toprakla buluşma vakti geldiSonraki Haber

Ayçiçeğinde tohumun toprakla buluşma vak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar