Şekerbank

Kesme Çiçek İhracatında Belge Ücretleri Sektörü Sıkıntıya Soktu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kesme Çiçek İhracatında Belge Ücretleri Sektörü Sıkıntıya Soktu
Tofidass

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ocak ayı Meclis, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB toplandı Salonu’nda toplandı. Meclis Başkanı Ekinci’nin Elazığ’da yaşanan depremde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır dilediği Meclis’te Yönetimin bir aylık çalışması hakkında üyeler bilgilendirildi.

ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, tarım ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kesme çiçek ihracatında 2019 yılında Türkiye büyümesi yüzde 5 iken Antalya’nın yüzde 6’lık bir büyümeyi elde ettiğini belirten Bülbül, kesme çiçek sektöründe yaşanan sıkıntıları şöyle özetledi:

“Kesme çiçek ihracatımızda ürün kompozisyonumuzun, düşük bir hızda bile olsa, çeşitlenmekte olması ileriye yönelik olarak olumlu bir gelişmedir. Sektörümüzün bu yönde yapmakta olduğu hamle ve yatırımlarının desteklenmesi, ihracatımıza ciddi katkı sağlayacaktır. Ancak bakanlık tarafından zirai karantina müdürlüklerinin; standart belge ücretlerinde yüzde yüzü aşan fiyat artışlarında bulunması üyelerimizin ihracat motivasyonunu ve hareketliliğini ciddi ölçüde düşürmektedir. Yapılan bu artışlar bir taraftan sektörün maliyetlerini artırırken, diğer taraftan da yurtdışı piyasalardaki rekabet gücümüzü zayıflatmaktadır. Bu işlemlerde mutlaka bir fiyat artışı gerekiyorsa, bunun yeniden değerleme oranının üzerinde olmaması gerekir. Rakiplerimizin bu tür bürokratik işlemlerinin ve maliyetlerinin sürekli düşürüldüğü bir uluslararası rekabet ortamında kolaylık değil daha fazla engel çıkarılmamasını talep ediyoruz. Nitekim bu konudaki şikayetler Ocak ayı meslek komitesi toplantılarımızda da sıkça dile getirilmiştir. Konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunuyor ve sorunun çözümü için ilgililerin harekete geçmesini bekliyoruz.”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca duyurulan taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen 229 firma içerisinde 6 ve 386 parti ürün içerisinde 9 ürünün Antalya’da bulunduğunu bildiren ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, “Ortalama yüzde 2’ye tekabül eden bu tespit mevcut durum için ortalamanın altında kaldığımızı göstermektedir. Ancak hedefimiz bu oranı çok daha aşağılara çekmek olmalıdır” dedi.

TOPRAK DEDE’Yİ UNUTMADI
Bülbül, “Toprak Dede” ismiyle anılan merhum Hayrettin Karaca’ya Allah’tan rahmet dilerken, “Onun toprağa verdiği değeri en iyi bilen ve anlayan biz tarım insanları, toprağımıza sahip çıkmayı ilelebet sürdüreceğiz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mersin’de Selin Bilançosu Ağır OlduÖnceki Haber

Mersin’de Selin Bilançosu Ağır Oldu

Büyükçekmece’de Çınar Ağaçları “Kanser” Riskine Karşı BudanamıyorSonraki Haber

Büyükçekmece’de Çınar Ağaçları “Kanser”...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar