TOFİDAS

Kazakistan Tahıl Birliği: Tahıl İhracatında Lojistik %30 Arttı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kazakistan Tahıl Birliği: Tahıl İhracatında Lojistik %30 Arttı
Kazakistan’dan Orta Asya ülkelerine yapılan tahıl ihracatında lojistik maliyetler %20-30 yükseldi. Kazakistan Tahıl Birliği ve KazGrain temsilcileri, artışın demiryolu vagonlarına yönelik sezonluk talep kaynaklı olduğunu açıkladı.
Çim Sınırlayıcı

Kazakistan’dan Orta Asya ülkelerine yapılan tahıl ihracatında maliyetler bu sezon ciddi oranda yükseldi. APK News’in aktardığına göre, tahıl ihracatına yönelik lojistik giderler son haftalarda %20–30 artış gösterdi.

Kazakistan Tahıl Birliği yetkilileri, artışın en önemli sebebinin demiryolu vagonlarına yönelik yüksek sezonluk talep olduğunu belirtti. Birlik temsilcisi Yevgeniy Karabanov, demiryolu taşımacılığında kullanılan komple lojistik hizmetlerin (vagon kiralama ve demiryolu tarifeleri dahil) ton başına 6–8 dolar yükseldiğini ifade etti.

KazGrain Ulusal Tahıl İhracatçıları Derneği Başkanı Zeynolla Abdumanapov ise artışın ihracatçılar için oldukça önemli bir yük oluşturduğunu söyledi. Abdumanapov, “Ağustosta Kazakistan’ın kuzeyinden Taşkent güzergâhına 900–950 bin tenge olan navlun fiyatı, eylülde 1 milyon 300–1 milyon 350 bin tengeye çıktı. Bu da 400 bin tengeyi bulan bir artış anlamına geliyor” dedi.

Uzmanlara göre bu artış, lojistik kiralarının sezon dışında düşük seyretmesi ve ekspeditörlerin hızlı vagon dönüşlerinden kâr elde edebilmesine karşın, yoğun sezonda maliyetlerin yükselmesiyle açıklanıyor.

Kazakistan Tahıl Birliği verilerine göre geçen hafta 25–26 gluten oranına sahip 3. sınıf buğdayın fiyatı da artan talep nedeniyle ton başına 8 dolar yükseldi.

Tarım uzmanları, lojistik giderlerindeki bu artışın Kazakistan tahılının Orta Asya pazarındaki rekabetçiliğini doğrudan etkileyeceğini vurguluyor.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rusya ve Pakistan Tahıl ve Tarım Ürünleri Ticaretini Ele AldıÖnceki Haber

Rusya ve Pakistan Tahıl ve Tarım Ürünler...

Kazakistan’dan ABD’ye İlk 50 Ton Un İhracatı YapıldıSonraki Haber

Kazakistan’dan ABD’ye İlk 50 Ton Un İhra...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar