Şekerbank

"Kaşıkla veriyor, kepçeyle alıyorsunuz"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP eliyle bitirilen tarımın, yok edilen çiftçinin, sefalete sürüklenen halkın dramını Meclis'te haykırdı.
Tofidass

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP eliyle bitirilen tarımın, yok edilen çiftçinin, sefalete sürüklenen halkın dramını Meclis'te haykırdı. Elinde peynir ekmekle Meclis kürsüsüne çıkıp çiftçi ve yurttaşın halini haykıran Barut, "Tarımı ve hayvancılığı öldürdünüz, vatandaşı kuru ekmeğe muhtaç ettiniz. Vatandaş bayat ekmek tüketir hale geldi. Döneminizde bir ilk yaşandı, peynirin fiyatı etin fiyatını geçti. Fakir fukaranın peynir ekmekle karnını doyurmasını bile engellediniz. Allah'tan korkun, kuldan utanın" dedi.
"HERKES GİDERKEN MERSİN'E SİZ GİDİYORSUNUZ TERSİNE"
Meclis Genel Kurulu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların bütçe görüşmelerinde CHP Grubu adına kürsüye çıkan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin de bulunduğu salonda, "Tarım olmadan yaşam olmaz. Bu, su götürmez bir gerçektir, tüm dünya ülkeleri bu gerçeği biliyor, bunu göre önlem alıp tarımlarını destekliyor. Onlar doğrusunu yapıyor, peki siz ne yapıyorsunuz? Herkes giderken Mersin'e siz gidiyorsunuz tersine. Tam da bu nedenlerle tarımın doğup yaşam bulduğu, tarım devrimlerinin yapıldığı bu topraklarda ne acıdır ki refahı değil, yoksulluğu değil, artık açlığı konuşuyoruz. Siz bu duruma üzülmeyebilirsiniz ama bizim bu duruma yüreğimiz parçalanıyor" diye konuştu.
"ELLERİ ÖPÜLESİ DİYOR, SONRA HAKARET EDİYORSUNUZ"
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye seslenerek konuşmasına devam eden Ayhan Barut, şöyle konuştu:
"Sayın Bakan göreve geldiğinizde bir meslektaşınız olarak 'liyakatli bir Bakan geldi belki' diye ümitlenmiştik ancak yaptığınız görev süresince bu ümidimizin boşa çıktığını gördük. AKP iktidarının göreve getirdiği hemen hemen tüm Tarım Bakanları da sanki gelenekmişçesine ya çiftçilerimizi irite eden ya da tarımdan uzak ifadeleri kullanıyorlar, kullanmaya da devam ediyorlar. Örneğin, ilk başta çiftçimize 'Ananı da al git' diyenleri gördük. Sonrasında bir Bakanınız geldi 'Gözünüzü kara toprak doyursun' dedi. Sizden önceki Bakan da 'Kepek fiyatları çok arttı' diyen bir çiftçiye 'Kepek ekin öyleyse' dedi. Siz de bu geleneğe uydunuz, elleri nasırlı çiftçilerimizi hor görüp kibirli birine dönüştüğünüzü görüyoruz. Her fırsatta 'Elleri öpülesi çiftçilerimiz' diyorsunuz ama onları da her gördüğünüzde alay edip azarlıyor, horlamaktan da geri kalmıyorsunuz."
DÜZİÇİ'NDEKİ ÇİFTÇİYİ HATIRLATTI
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin 'Doğruyu söylemiyorsunuz' şeklindeki çıkışına tepki gösteren Ayhan Barut, "Örnek olarak Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde sulamayla ilgili bir gölet hakkında yardım isteyen çiftçiye dediniz ki, 'Daha göletin adını bile bilmiyorsunuz. Bilmem dedemden kalma' diyerek çıkıştınız. Bu durumlar sizi üzmese de bizi derinden üzüyor ve çiftçiyi de olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.
"GÜBRE 58 KAT, ÇİFTÇİ BORCU 102 KAT ARTTI"
Tarımsal üretimdeki fahiş artan maliyetleri ve oldukça yetersiz kalan destekleri dile getiren Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Bakan komisyondaki Tarım Bakanlığı bütçesindeki görüşmelerinde 2002 yılındaki tarımsal destekler için, 2002 yılındaki tarımsal destekler için '1.8 milyarken şimdi 30 kat arttırdık, 54 milyar liraya çıkardık' diye övündü. Mazotu, ilacı, tohumu, sulama giderlerini söylemeden sadece gübre ve çiftçi borcunu baz alarak örnek veriyorum. 2002 yılında ton fiyatı 260 lira olan ÜRE gübresinin bugün ton fiyatı 14-15 bin lira. Yani tam 58 kat artmış. Yine çiftçi borcu 2002'de 2.5 milyarken bugün gelinen noktada 256 milyar olmuş, yani 102 kat artmış. Peki, bunlardan neden bahsetmiyorsunuz? Her fırsatta 'Tarıma destek vererek veriyoruz' diye hava atıyorsunuz ama Tarım Kanunu'na göre bütçeden tarıma 186 milyar destek vermeniz gerekirken 54 milyar lira destek ayırıyorsunuz. Ama bütçeden faize 564 milyar, kur korumalı mevduata da 91 milyar lira ayırıyorsunuz. Bu Allah'tan reva mı, hiç yüreğiniz sizin sızlamıyor mu?"
PEYNİR VE EKMEKLİ TEPKİ
Elinde Meclis kürsüsüne çıkardığı ekmek ve peyniri göstererek konuşmasını sürdüren Ayhan Barut, "Tarımı ve hayvancılığı öldürdünüz. Vatandaşı kuru ekmeğe muhtaç ettiniz. Sayenizde vatandaşlar bayat ekmek tüketir hale geldi. Ayrıca döneminizde bir ilk yaşandı. Bu peynirin fiyatı döneminizde etin fiyatını geçti. Fakirin fukaranın ekmekle peynirle karnını doyurmasını bile elinden aldınız. Allah'tan korkun, kuldan utanın!" dedi.

"KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORSUNUZ"
AKP iktidarı döneminde 137 milyar liralık tarımsal ithalat ve 95 milyar liralık ihracat yapıldığına dikkat çeken Barut, "Tarımsal ticarette 42 milyar eksi bakiye verdi ülkemiz. 'Pamukta ve gübrede mazot desteğini 76 liradan 271 liraya çıkardık' diyorlar. Oysaki mazotta, gübrede, pamukta 1 dekara 1.600 TL kullanılıyor, bunun yüzde 15'ini bile karşılamıyorsunuz. ÖTV ve KDV'yi kaldırmıyorsunuz. Kaşıkla verdiğinizi kepçeyle geri alıyorsunuz. Hiç kimse merak etmesin, biz iktidara geleceğiz, bu sizin son bütçeniz, halkımızı, çiftçimizi refaha kavuşturacağız" diye konuştu.
ATAMA VE TARIM DANIŞMANLARI İÇİN KONUŞTU
Tarım danışmanlarının sorunlarına ve tarımda atama bekleyen ziraat, gıda, su ürünleri, balıkçılık teknolojisi ve orman mühendisleri ile tekniker, teknisyen ve veteriner hekimlerin taleplerine de değinen Ayhan Barut, "Tarıma atama demek geleceğe yatırım demektir. Bu nedenle, on binlerce ziraat mühendisi, gıda mühendisi, veteriner hekim, göreve hazır olan teknisyenler, tekniker gruplar var. Bunların feryatlarını duyun, atamalarını gerçekleştirin. Tarım danışmanlarının sorunlarına çare bulun" şeklinde konuştu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2050'de Yüzde 67 Daha Fazla Tarımsal Üretime İhtiyaç VarÖnceki Haber

2050'de Yüzde 67 Daha Fazla Tarımsal Üre...

Kuru meyve sektörü Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapıyorSonraki Haber

Kuru meyve sektörü Ar-Ge ve inovasyona y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar