Şekerbank

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde sezonun ilk kiraz hasadı gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde sezonun ilk kiraz hasadı etkinliğine video konferansla bağlandı, çiftçilere bereketli bir hasat diledi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde sezonun ilk kiraz hasadı etkinliğine video konferansla bağlandı, çiftçilere bereketli bir hasat diledi.

Kiraz üretiminde önemli yere sahip Kemalpaşa'da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce sezonun ilk hasat etkinliği düzenlendi. Programları nedeniyle deprem bölgesi Kahramanmaraş'ta bulunan Bakan Kirişci, kiraz bahçesindeki etkinliğe video konferansla katıldı.

Kirişci, üreticilerin her zaman yanlarında olmaya devam edeceklerini belirterek, "Kemalpaşa herhangi bir yer değil, kiraz da herhangi bir ürün değil. Dünya üretiminin yüzde 25'ini ülkemizin üretiyor olması, İzmir'imizin buna başkentlik yapması, İzmir'in yüzde 13'ünü üretiyor olması ve bu üretimin de yine yüzde 63'ünü Kemalpaşa'nın üretiyor olması, ürettiğimiz kirazın kuzey yarım kürenin ilk hasadını bizlere sağlıyor olması çok önemli." dedi.

Türkiye'nin çok zengin ekolojiye, coğrafya ve iklime sahip olduğunu vurgulayan Kirişci, kiraz üreticilerine bereketli bir hasat diledi.

Kiraz üreticilerinin hakkını alacağına yürekten inandığını vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:

"Erkenci bir ürünü yetiştiriyor olmak üreticilerimize artılar getiriyor. Bu çerçevede inşallah güzel bir kiraz sezonu olur ve ürünlerimiz en kısa sürede ihracata döner. Kemalpaşa'da üretilen kirazın yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. Üretici kardeşlerim bir taraftan üreterek ve istihdam sağlayarak, ürettikleri ürünü iç piyasaya sunarak ve önemli bir kısmını da ihraç ederek takdire şayan bir faaliyette bulunuyor. Her birinin alınlarından öpüyorum. İyi ki varsınız."

Kirişci, 2023 yılındaki toplam destek miktarının 57,6 milyar liraya ulaştığını, bunun da yüzde 56'sı olan 32,4 milyarlık kısmının yılın birinci çeyreğinde üreticilere ulaştırıldığını sözlerine ekledi.

Kiraz Hasat Şenliğinde konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen ise; Tarımın meşakkatli bir sektör olduğunu belirterek “İzmir'in her ilçesinin tarımsal faaliyetleri ve üretimi, İzmir'in tarımı için, Türkiye'nin tarımı için, yakın coğrafyadaki ülkelerin insanlarının beslenmesi için çok çok kıymetli. Bizler ürettiklerimizle sadece 4 milyon 500 bin İzmirlinin değil, 85 milyon insanın hatta diğer ülkelerin insanlarının beslenmesini sağlıyoruz. Böyle bir sorumluluğumuz var. Tarım ülkemiz için gelecekte alternatifsiz bir sektör o zaman el ele vererek bu çatının altındaki herkes bu üretimi ayakta tutmak zorundayız. Ve bunu başarıyoruz da.

Türkiye'deki kiraz dünya birincisi. Türkiye'de ürettiğimizle İzmir Türkiye'nin birincisi. Kemalpaşa da İzmir'in birincisi. Dolayısıyla bu üretimle gurur duyuyoruz.  Geçen yıl Kemalpaşa'da 52 bin tona yakın kiraz rekoltemiz olmuştu, bu sene 50 bin ton hedefliyoruz.  Kemalpaşa'daki yaklaşık 3 bin 300 kiraz üreticimiz var.  Her birisi bol bol para kazansın çünkü bizler 2-3 yıldır Kemalpaşa'da alınan numunelerden hiçbirinde kirazda kalıntıya rastlamıyoruz. Bu ayrıca gurur verici bir tablodur.  Güvenilir sağlıklı ürün üretmeye, üretimi arttırarak devam ettirmeye,  el ele omuz omuza devam edeceğiz.  Tüm üreticilerimizin ellerine sağlık her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz sezonumuz hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İlçe Protokolü, kiraz üreticileri ve öğrencilerin de katıldığı hasat Şenliği ilk kirazın ikramı ile son buldu.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Fide Bizden, Üretmek Sizden”Önceki Haber

“Fide Bizden, Üretmek Sizden”

Sağlam: Taban patlatma işlemi ile verim artıyorSonraki Haber

Sağlam: Taban patlatma işlemi ile verim...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar