Şekerbank

İran Üzümü Türk Üzümü Oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İran Üzümü Türk Üzümü Oluyor
Tofidass

İran’dan getirilen kuru üzümlerin Mersin serbest bölgesinde kutuları değiştirilerek Türk üzümü gibi Avrupa’ya ihraç edildiği konusunda şikâyetler geldiğini belirten CHP Manisa Milletvekili Mazlum NURLU; bu ticaret şekli Manisa’ya ihanettir dedi.

En fazla çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yapan ülkelerden birisi olan Türkiye’de üretilen üzümün % 80-90’ı ihraç edildiğini ifade eden Mazlum Nurlu İran üzümü ihracatı sorununa dikkat çekmek amacıyla konuyu Meclis gündemine taşıyarak Gümrük ve Ticaret Bakanına bir soru önergesi verdi. Nurlu önergesinde, 2014-2015 ve 2016 yıllarında İran’dan serbest bölgelere gelen üzüm miktarını ve dış piyasada çekirdeksiz kuru üzümümüzün imajının zedelenmesine neden olan bu uygulamanın engellenmesi için hangi tedbirleri alacaklarını sordu.

Kendisinin de çiftçilik yaptığını ve çekirdeksiz sultaniye üzüm yetiştirdiğini söyleyen Mazlum NURLU yaptığı açıklamada; geçen yıllarda gündeme gelen ve yurt dışındaki üzüm piyasamızı olumsuz etkileyen İran Üzümü riski maalesef hala devam etmektedir. Serbest bölgelerde İran’dan gelen kuru üzümün kutuları Türk firmalarının kutuları ile değiştirilerek, ya da Manisa üzümü ile paçal yapılarak Türk Üzümü gibi Avrupa ülkelerine satıldığı konusunda ihracatçılardan ve üretici birliklerinden yoğun şikayetler gelmektedir. İran’dan gelen üzümün ihraç edilmesi iç piyasada üzüm fiyatlarının düşük kalmasına ve dış ticaret gelirinde önemli kayba neden olmakta, İran üzümü yüzünden Manisalı üzüm üreticileri büyük zarar görmektedir.

TARİŞ’in verdiği bilgilere göre İran üzümünün ton fiyatı 500 dolar kadar daha ucuz olduğundan, bu üzümleri yüksek fiyatla satan birkaç ihracatçı daha çok kar etmek için gerek kalite, gerekse nefaset bakımından daha iyi olan sultaniye çekirdeksiz kuru üzümümüzün imajına zarar verilmektedirler. Sultaniye çekirdeksiz kuru üzümümüzün imajına büyük darbe vuran bu gelişmelerin önüne geçilmediği taktirde, Avrupa’daki üzüm pazarımızı kaybedecek ve bundan en büyük zararı ülkemiz ve üzüm üreticilerimiz görecektir. Her ne kadar yerli üreticiyi korumak için tarım ürünleri ithalatında % 56 gümrük vergisi uygulansa da, vergi muafiyeti olan Serbest Bölgelerde, İran’dan gelen kuru üzümün Türk firmalarının kutuları ile Avrupa ülkelerine satılması ticaret ahlakı ile bağdaşmamaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, serbest ticaret kapsamında tarım ürünlerinin serbest bölgelere giriş ve çıkışında daha dikkatli davranarak İran üzümünün sultaniye çekirdeksiz kuru üzümü gibi ihraç edilmesini engellemelidir. CHP olarak, serbest ticarete karşı değiliz. Fakat kuralsız bu ticaret şeklini de doğru bulmuyoruz. İç ve dış ticaretin kurallarıyla yapılmasını sağlamak Hükümetin görevidir. Gerekli tedbirler acilen alınarak Manisa için büyük önem arz eden Sultaniye Çekirdeksiz Kuru Üzümün imajının zedelenmesine asla izin verilmemelidir ifadelerine yer verdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milyonlarca Arı Telef OlduÖnceki Haber

Milyonlarca Arı Telef Oldu

'Yerli erik' tezgaha pahalı düştüSonraki Haber

'Yerli erik' tezgaha pahalı düştü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar