Şekerbank

Hoş Köyünde Üzümler Yarıştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hoş Köyünde Üzümler Yarıştı
İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Hoş Köyü'nde Üzüm Festivali düzenlendi.
Tofidass

Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen festivalde Hoş köyü ve çevre köylerde yetiştirilen üzümler sergilendi. 19 tanesi beyaz ve 13 tanesi siyah olmak üzere üzümlerini festival alanına getiren 32 üzüm yetiştiricisi birincilik için yarıştı. Üzümler, jüri üyeleri tarafından görüntü, tat, aroma ve kuru madde içeriği bakımından değerlendirildi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı festivale Elazığ Belediyesi Mehteran takımı, mehteran gösterisi ile renkli görüntüler sergiledi.

Elazığ'da meyve bahçeleri içerisinde en fazla üretimi yapılan ürünün üzüm olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Turan KARAHAN, "İlimizde şifoni, beyazımsı, kırmızısı, kabancık, öküzgözü, boğazkere üzümleri yaygın olarak yetiştirilen çeşitler arasında yer almaktadır. 2015 TUİK verilerine göre yaklaşık 104 bin dekar alanda 44 bin ton civarında sofralık ve 41 bin ton civarından şıralık olmak üzere toplamda 85 bin ton civarında üzüm üretimi yapılmaktadır. Hoş köyü ve civarındaki köylerde yoğunluklu olarak kadim tarihten beri üzüm yetiştiriciliği yapılmakta ve üzümle ilgili ürünler üretilmektedir. Biz de bu vesileyle ilk festivalimizi bu köyde yaptık" dedi.

Yılda 85 bin ton üzümün üretildiği bir kentte yaşadıklarını aktaran Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ ise, " 85 bin ton üzüm üreticilere gerekli katkı sağlıyor mu' dediğimizde maalesef gerekli katkının üreticinin eline geçmediğini hepimiz görüyoruz. O zaman ürettiğimiz üzümü ileri ürün haline getirmemiz lazım. Üzüm, kayısı veya diğer ürünler ileri ürün haline getirildiğinde üreticinin eline gerçek değer geçmiş olacaktır" diye konuştu.

300 bin hektar tarım arazisiyle, 250 bin hektara yakın meralarıyla Elazığ'ın bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu belirten Vali Murat ZORLUOĞLU, "4 Eylül'de Başbakanımız 23 ili kapsayan cazibe merkezleri destek programını açıklamıştı. O iller içerisinde Elazığ da var. Bu destek programı içerisinde farklı bileşenleri içeriyor. Bu programda tarım ve hayvancılık da desteklenecek ana sektörlerden bir tanesidir" ifadelerini kullandı.

Beyaz üzüm ve Siyah üzüm kategorisinde birinci olan üreticilere Çapa Makinası ve çeyrek altın, ikinci olan üreticilere Atomizer ilaçlama makinası ve üçüncü olan üreticiye de Bordo bulamacı ilacı hediye edildi. Üzüm Festivali'nde Beyaz Üzüm Kategorisinde Mehmet GÜL, Siyah Üzüm Kategorisinde de Lütfü ÇOLAK birinci oldu.

Üzüm Festivali sponsorlara plaket takdimi ile son buldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Silajlık Mısır Hasadı BaşladıÖnceki Haber

Silajlık Mısır Hasadı Başladı

Genç Çiftçilerin Hayvanları Dağıtılmaya BaşlandıSonraki Haber

Genç Çiftçilerin Hayvanları Dağıtılmaya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar