Şekerbank

Her bitkinin otu yenmez

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Her bitkinin otu yenmez
Sağlık Bakanlığı vatandaşları faydalı olduğu düşünülen bitkilerle ilgili uyardı. Buna göre bazı bitkiler kanser tedavilerinin seyrini olumsuz etkileyebilir, komaya sokabilir, doğum kontrolünü azaltabiliyor.
Tofidass

Sağlık Bakanlığı küçük hindistan cevizi, hayıt, ökseotu, kediotu, zeytin yaprağı ve çoban çökerten gibi bitkilerin bazı kullanım durumlarında çok ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini bildirdi. Kullanıldığında sağlık sorunlarına neden olabilecek bitki listesi şöyle:

KOMAYA SOKABİLİR

Burç, ökseotu: Baş ağrısı, hipotansiyon, yüksek ateş, göğüs ağrısı, alerjik reaksiyonlar ve titremeler görülebilir. Ökseotu ile yapılan tedavinin ardından kalbin yavaş atması,kalp krizi, koma, halüsinasyon, mide iltihabı ve pankreasta kanamalar görülebilir. 

Kediotu: El titremesi, bitkinlik, göğüs sıkışması gibi semptomlara yol açtığı görülmüştür. Eğer 24 saat içinde bu semptomlar düzelmezse veya kötüleşirse destek tedavi alınmalıdır. 12 yaşın altındaki çocuklarda, hamilelerde ve emziren annelerde güvenlilikle ilgili yeterli veri bulunmadığından kullanılmamalıdır.

HAMİLELER DİKKAT 

Hayıt: Normal yumurtalık fonksiyonunu artırmak için kullanılmamalıdır. 18 yaşın altındaki çocuklarda, hamilelerde ve emziren annelerde güvenilirliğiyle ilgili yeterli veri bulunmadığından kullanılmamalıdır. Doğum kontrolünün etkinliğini azaltabilir.

Sarı kantaron: Özellikle hassas ciltlerde fotosensibilite riski nedeni ile doza dikkat edilmeli ve doğrudan güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. Doğum kontrol hapı kullanan kişilerde doğum kontrolü için ek önlemler alınmalıdır. Ameliyatlardan önce genel veya lokal anestezikler ile oluşabilecek muhtemel etkileşimler belirlenmeli ve mümkünse bitkisel ilacın kullanımı kesilmelidir.

BU YAN ETKİLERE DİKKAT EDİN

Psişik sorunlara davet

Küçük hindistancevizi: 5 gram üzerinde alınması durumunda ciddi psişik rahatsızlıklara neden olduğu kayıtlıdır. Düşüğe neden olduğu bildirilmiştir. Uçucu yağı içinde bulunan safrolün mutajenik ve kanser yapıcı etkisinin olduğu ancak, küçükhindistan cevizi uçucu yağının mutajenik etkisinin olmadığı belirtilmiştir.

Kanseri kötü etkileyebilir

Çoban çökerten, demir dikeni: Prostat kanserinde kullanımı hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyebilir. Antidiyabetik ilaçlarla ve lityumla etkileşime girebileceği gözönünde bulundurulmalıdır.

Araç kullanımında dikkat

Karahindiba: Safra kanalının kapanmasına, safra tıkanmasına, bağırsak tıkanmasına neden olabileceği belirtilmiştir. Hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Diyabet hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.

Çarkıfelek, saatgülü: Araç ve makine kullanımını olumsuz yönde etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Yulaf: Çölyak hastalığı olan kişilerce dikkatli kullanılmalıdır. Araç ve makine kullanımını etkileyebilir.

Gelincik: Çocuklarda kullanımı zehirlenmelere neden olabilir.

Kalp rahatsızlığı gelişebilir

Zeytin yaprakları: Kalp rahatsızlığı semptomları veya hipertansiyon gelişirse hemen doktor ile temasa geçilmelidir.
Kudret narı: Geleneksel kullanımda ve bilimsel çalışmalarda bitkinin düşük yaptırıcı etkisinin olduğu bildirilmiştir. Hipoglisemik koma, çocuklarda havale, favizm türü belirtiler, baş ağrısı, farelerde doğurganlığın azalması ve deney hayvanlarında gama-glutamiltransferaz ile alkalin fosfataz seviyelerinde artış yan etkileri olarak kaydedilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Organik Tarıma Düşük Faizli Kredi Tebliği YayınlandıÖnceki Haber

Organik Tarıma Düşük Faizli Kredi Tebliğ...

ESK'ya et ithalatı için 15 bin ton kontenjanSonraki Haber

ESK'ya et ithalatı için 15 bin ton konte...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar