Şekerbank

Güzeloğlu: Hedefimiz Tarım Ekipmanları Üretimi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güzeloğlu: Hedefimiz Tarım Ekipmanları Üretimi
Tofidass

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bismil İlçesini ziyaret etti. Ziyarette Vali Güzeloğlu’na, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar eşlik etti.

Bismil’de Vali Güzeloğlu’nun ilk durağı SS Pelet Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ve Toprak Mahsulleri Ofisi Silosu oldu. Vali Güzeloğlu burada yetkililerden bilgi alıp incelemelerde bulunduktan sonra basın mensuplarına hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bugün Diyarbakır'daki tarım potansiyelimiz de sırasıyla hep birlikte sizlerle önce Pelet tesisimizi ziyaret ettik. Gerçekte organik ürün artıklarından tarladaki buğday, arpa ve mısır artıklarından oluşan bir organik yakıt, çevreye hiç zararı olmayan çok ekonomik olan, özellikle bölgedeki buğday ve benzeri anız yangınlarına karşı çok net olarak hem vatandaşımızın hasat sonrasındaki ürününü değerlendirdiği, hem de onlara ekonomik olarak dönüştürdüğü bir tesis. Bunu Bismil'de destekleyeceğiz, sayısının çoğalmasına alanda bu gibi tesislerin artmasına katkı vereceğiz. Çünkü hem ekonomik olarak atıkları kullanılarak elde edilen bir ürün, hem de çevreye hiç zararı olmayan yaklaşık 4700 kilo kalori yakıt değerinde olan bir ürün daha sonra Toprak Mahsulleri Silo ‘muzdaydık sizlerle birlikte hep diyoruz Diyarbakır çok önemli bir tarımsal üretim merkezi. Buğday açısından olsun, arpa açısından olsun Toprak Mahsullerimizde alanda mısır dâhil hem düzenleyici, hem de alım satım yapan önemli piyasayı dengeleyici kurumumuzdur, tesisimizde önemli bir depolama tesisidir. Şimdi de çok güzel bir seralıktayız, sevgili kardeşimizin serasındayız. Örnek bir sera burası sera açsından burası topraksız tarım uygulanıyor. Bildiğiniz gibi topraklı seralarda toprağa bağlı nematot dediğimiz zararlı ot ve benzerlerinin olması ürün verimliliğini etkiliyor ve ekonomik olarak ta gelir kayıplarına yol açıyor. Bu gibi seralarda gördüğünüz gibi altta toprak yerine perlit kullanıyoruz ve damla sulamayla, merkezi bir yönetim sistemiyle hem hızı, hem de sulamayı kontrol altına alıyoruz. Birde sera da çok önemli bir özellik döllenmeyi de doğal olarak yapıyor, bambus arılarıyla yapıyor, hem doğal ürün, hem de zirai ilaç kullanmadan uçan zararlara karşıda doğal mücadele yöntemleri sergiliyor. Geldiğimden beri biliyorsunuz Diyarbakır’da 4 ya da 5 oldu sektör buluşmamız. Bugünde kooperatif başkanımız ve üreticilerimizle birlikteyiz” dedi.

Daha sonra Esentepe Tarımsal Kalkınma Kooperatifini ziyaret eden Vali Güzeloğlu, burada ki seralarda incelemelerde bulundu, sera işçileriyle bir süre sohbet etti. Ardından kooperatif üyesi seracılarla bir değerlendirme toplantısı yaptı. 

“Silvan projesi 235 bin hektarı suyla buluşturacak, Bismil’i Diyarbakır’ı dünya çapında bir üretim merkezi yapacak.”

"Yani burada hedefimiz şu aslında; Bismil’de üretimi tarım ekipmanlarının üretiminde gerçekleştirecek bir vizyonu, bir hedefi bugün Bismil’le paylaşıyoruz ve onu da çok mutlulukla görüyorum. Üretecek bir altyapı, el emeği ve geriden gelen bir bilgi birikimi var. Bu çok önemli, bu çok değerli, bunun üzerinde bir gelecek inşa edeceğiz. Bugün buradaki arkadaşlarım 1. 2. kuşaklar var. Eminim babalarından devraldığını ikinci kuşakta ki genç buradaki girişimci esnaf kardeşlerim, kendileri zenginleştirip üretici konumuna taşıyacaklar. Silvan projesi 235 bin hektarı suyla buluşturacak, Bismil’i Diyarbakır’ı dünya çapında bir üretim merkezi yapacak. Zaten bir yeryüzü cenneti, kinoasından buğdayına, arpasından mısırına, pamuğuna, sebzeden seraya, meyvesine aklınıza gelen her şeyi ürettiğimiz Allah’ın bahşettiği bereketli topraklar üzerindeyiz." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri Şeker, Çerezlik Ay Çekirdeğinde Sürdürülebilir Tarım Sempozyumu DüzenliyorÖnceki Haber

Kayseri Şeker, Çerezlik Ay Çekirdeğinde...

Büyükşehir’in Dağıttığı Nohut Tohumunun Ekimine BaşlandıSonraki Haber

Büyükşehir’in Dağıttığı Nohut Tohumunun...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar